10 érdekesség, amit biztos nem tudtál az idén 10 éves Jégvarázsról

Legyen hó!”   Szinte hihetetlen, de már tíz év telt el azóta, hogy a Jégvarázs 2013-ban megjelent a mozikban. Ez a mesés alkotás, amelyet a lenyűgöző norvég tájak és Hans Christian Andersen „A Hókirálynő” című meséje ihletett, nemcsak korának legnagyobb bevételét hozó animációs filmje lett, de két Oscar-díjat is bezsebelt. Elkészítéséhez egy hószakértő tudására, egy új animációs programra és egy élő rénszarvasra is szükség volt. A Disney+ a film 10. évfordulója alkalmából összegyűjtött 10 lenyűgöző tényt, amelyek garantáltan elrepítenek ebbe a varázslatos világába, ahol hamarosan Te is azt fogod dúdolni: „Legyen hó!”

 1. 70 évbe telt, hogy elkészüljön
  Walt Disney már az 1930-as évek óta szerette volna elkészíteni ezt a filmet, ám történetet valahogy sosem érezte igazán jónak. Egészen a 90-es évekig jegelték a projektet, amikor a Disney újra elővette, de csak 2008-ban kezdett összeállni a történet. Azonban 70 év után is szoros volt a határidő. Jennifer Lee rendezőnek gyorsan kellett dolgoznia, hogy befejezze a forgatókönyv végső változatát, így az animátoroknak mindössze 12 hónap maradt az elkészítésre. Ez egy egész estés animációs film esetében igen rövid határidőnek számít.
 1. Beszélő nevek
  A jégvarázst Andersen „A Hókirálynő” című regénye ihlette, aki előtt különleges módon tisztelegtek az alkotók. A főhősök nevei Hans, Christoph, Anna és Sven gyorsan egybeolvasva egymás után úgy hangzik, mint az író, Hans Christian Andersen neve. De Olaf neve sem véletlen. Angolul kimondva nagyon hasonlít az Oh, laugh! (vagyis: Oh, nevess!) kifejezésre, utalva arra, hogy ő a film legviccesebb karaktere. És hogy ki volt Sven és Olaf? Nos, Jack tőlük nyeri el kártyázás közben a jegyét a Titanicra.
 1. Az életkor csak egy szám?
  Hivatalosan a 24 éves Elsa a legidősebb Disney-hercegnő. Kora a Jégvarázs 2-ben derül ki, így ő és Anna (aki 21) a legidősebb hercegnők és a legidősebb testvérek a Disney világában. Ugyanakkor a jóképű Hans az eddigi legfiatalabb Disney-gonosz, hiszen mindössze 23 éves a filmben. A hercegnőkkel ellentétben sok Disney-gonosz korát nem tudni, sőt, néhányuknak talán technikailag nincs is kora, mert halhatatlanok vagy varázslények.
 1. Hószakértő a hiteles pelyhekért
  Mivel Los Angelesben nincs sok hó, az alkotók egy hószakértőt hívtak segítségül, hogy a jelenetek még valósághűbbek legyenek. Több animációs és speciális effekttel foglalkozó stábtag Wyoming államban próbálta ki, hogyan kell gyalogolni, futni és elesni a mély hóban, míg mások egy kanadai jéghotelben tanulmányozták, hogyan törik meg a fény a felszínén. Az utómunkához pedig naponta 50 kiló havat és jeget szállítottak, hogy felvegyék a hangeffekteket.
 1. Élő szövet filmvásznon
  A készítők nem csak a havazásnál, de az állatok viselkedésénél is törekedtek a realitásra. Annak érdekében, hogy megfelelően ábrázolják Sven külsejét és mozgását, egy valódi rénszarvast vittek a stúdióba. Az élő modellek használata bevett szokás a Disney-nél, amelyet már a legelső filmjeik óta használnak. A Hófehérkében maguk az animátorok álltak be modellnek, a Mackótestvér esetében pedig egy élő medvebocsot használtak fel.
 1. 000 hajszálon múlt
  A Disney animátorainak egy teljesen új szoftverre volt szükségük, hogy megalkossák, majd szó szerint életre keltsék Elza platinaszőke hajkoronáját. A 420.000 hajszálból álló frizura rendesen megizzasztotta az alkotókat, de végül sikerrel jártak. Bár Rapunzel haja még hosszabb volt, az „csak” 27.000 animált (CGI) hajszálból áll. Összehasonlításképpen: egy átlagos emberi fejen csak körülbelül 100.000 hajszál nő.
 1. Egy nap alatt „lett hó”
  A Legyen hó! (Let It Go) nem csak a film, de az egész Disney-univerzum egyik legnépszerűbb dala. Hetekig bérelt helye volt a slágerlistákon, rengetegen feldolgozták és ez volt az első dal, ami felkerült a Billboard Hot 100 top 10-es listájára a Pocahontas 1995-ös betétdala, az „Ezer színnel kápráztat a szél” (Colours of the Wind) óta. A dal mindössze egy nap alatt lett kész és Robert Lopez és felesége, Kristen Anderson-Lopez dalszerzők már ekkor tudták, hogy ez bizony nagyot fog szólni. Olyannyira, hogy a film a legjobb eredeti filmzenének járó Oscar-díjat is elnyerte.
 1. Milliárd dolláros téli kaland
  A Jégvarázs lett minden idők legsikeresebb animációs filmje, több mint egymilliárd dollárt hozott világszerte. Ezt a rekordot egészen 2019-ig tartotta, amikor két film is megdöntötte. De a Disney-nek semmi oka panaszra, ugyanis az egyik Jégvarázs 2 volt, mely közel másfél milliárd dollárt termelt globálisan, míg a másik az Oroszlánkirály 2019-es digitális változata lett 1,6 milliárd dollárral.
 1. Kastély 36 másodperc alatt
  Az animációs csapat igazán kitett magáért a film készítésekor. Abban a jelenetben, amiben Elza megalkotja saját jégpalotáját a hegyekben, több mint 50 ember dolgozott egyszerre. Egyetlen képkocka elkészítése több mint 30 órát vett igénybe. Ez elképesztő, ha figyelembe vesszük azt, hogy egy csupán 36 másodperces jelentről van szó. Már csak ez alapján is teljes joggal érdemelték meg a Legjobb animációs filmnek járó Oscar-t.
 1. Tarzan tényleg Anna és Elza öccse
  Már eddig is számtalan videó keringett a neten arról, hogy milyen összefüggések vannak a különböző Disney-alkotások között. A film elején úgy vélik, Anna és Elsa szülei meghaltak egy szörnyű hajótörésben. Az elmélet szerint azonban túlélték, csak messze elsodródtak a skandináv vizektől. Partot értek a dzsungelben, építettek egy lombházat, majd egy leopárd megölte őket és Tarzan nevű fiúkat pedig a gorillák nevelik fel. Azt, hogy Elsa és Anna szülei nem haltak meg, maga Chris Buck rendező erősítette meg még 2015-ben egy interjúban.

A Jégvarázs hatalmas rajongótábort szerzett magának fülbemászó dalaival, rekordokat döntő bevételével és a még népszerűbb folytatásával. Mind a két film egyaránt elérhető a Disney+ felületén számtalan téli tartalom és karácsonyi hangulatú film és sorozat mellett.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: