116 évesen hunyt el a legidősebb lengyel

Elhunyt 116 éves korábban Tekla Juniewicz, a legidősebb lengyel, egyben a világ második legidősebb embere – közölte a lengyel sajtó.

A nő haláláról elsőként a sziléziai Gliwice önkormányzati hivatala számolt be, Tekla Juniewicz a város lakosa volt. A közlemény szerint 116 évet, 2 hónapot és 9 napot élt. Egész életében nagyon aktív volt, szerette a mozit, a történelmet, a kertészkedést, az utazást, a társaságot, sokat olvasott. Nagyon szerette a családját, erőteljesen ragaszkodott hozzá – írják.

Tekla Juniewicz 1906. június 10-én született az akkori Osztrák-Magyar Monarchiában, a ma Ukrajnához tartozó Lemberg (Lviv) közelében fekvő Krupsko (Krupszke) faluban.

A második világháborút követő határváltozások és áttelepítések nyomán a nő Gliwicébe került férjével és gyerekeivel együtt. Miután megözvegyült, 103 éves koráig egyedül lakott, önállóan gondoskodott magáról. A legutóbbi években unokái gondozták.

2017-ben lett a legidősebb lengyel, amikor Jadwiga Szubartowicz (1905-2017) meghalt. Idén áprilisban, miután 119 évesen elhunyt a világ legidősebb emberének tartott japán Tanaka Kane, Tekla Juniewicz a világ második legidősebb embere lett.

A világ legidősebb emberének jelenleg a 118 éves francia Lucile Randon számít.

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: