Jön a 160 új sebességmérő

Két cég nyerte meg az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) traffipaxtenderét; a 160 sebességmérő berendezést 720 millió forintért szállíthatja az ARH Informatikai Zrt. és az iCell Mobilsoft Zrt. – írta a napi.hu.

Az Európai Unió Hivatalos Lapjának kiegészítésében olvasható, hogy a szerződés tárgya “szállítási szerződés keretében 160 db alapfunkciós Változtatható helyű Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pont (KKEP) tervezése, gyártása, szállítása, üzembe helyezése, majd további funkciók ellátására való alkalmassá tétele, valamint ezekhez tartozó oktatási tevékenység ellátása”. A szerződés végleges összértéke 720 millió forint áfa nélkül (az eredetileg becsült összérték valamivel több, mint 660 millió forint volt).

A mobil traffipaxok szállítására szóló tendert még 2013 augusztusában hirdette meg az ORFK. A döntés március 20-án született, és a szerződés európai uniós alapokból finanszírozott programmal kapcsolatos.

A napi.hu azt írta: a 160 eszközzel néhány hónap múlva már ellenőrizhetik az autósokat. A mostani győztes két cég valósította meg az e-útdíj rendszert is.

Az ORFK korábban azt közölte az MTI-vel, hogy az újfajta traffipaxok nem csak sebességet mérnek: nagy felbontású kameráik más szabálysértést is képesek dokumentálni, mint például a szabálytalan sávváltást, a leállósáv vagy buszsáv jogszerűtlen használatát, a tiloson áthajtást, a kanyarodás, irányváltoztatás szabályainak megszegését, a biztonsági öv használatának elmulasztását. A KKEP-k képesek adatokat lekérni a hatósági nyilvántartásokból automatikus rendszámfelismeréssel – így útdíj, útvonalengedély, behajtási engedély, bírsági nyilvántartás rendszerét is ellenőrizni tudják.

Pintér Sándor belügyminiszter tavaly decemberben az Indexnek arról beszélt, hogy vesznek “365 fixen elhelyezett traffipaxot és 160 mobil készüléket (…) Protekció nincs, emberi kéz a gépből ki nem tudja emelni a felvételeket. (…) az autóba szerelt traffipaxot akár az ország teljes hosszában fel tudjuk állítani, ha mondjuk kontrollálni akarjuk az átvonuló forgalmat. Akkor nagyjából 20-30 kilométerenként számolhatunk egy ellenőrző autóval”.

 

 

 MTI

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek:

Vélemény, hozzászólás?