A Facebook hatásai

Hatalmas dilemma számomra a Facebook, mert ritkán szoktam belépni, vagy csak fu­tó­lag átnézem és lépek tovább. Minden születésnapom alkalmával elhatározom, hogy mostantól én is küldök ismerőseimnek születés- és névnapi üzeneteket, mert mégiscsak jó dolog, amikor meg­emlékeznek az emberről, bár én nem na­gyon szeretem, ha eszembe juttattatják, hogy is­mét eltelt egy év. Illik ilyenkor megköszönni azoknak is, akiknek eszébe jutottunk, ami egy nagyobb ismeretségi körrel rendelkező tagnak eltarthat egy ideig.
Jól esik, hogy nem felejtenek el – mert a Facebook emlékeztet –, és évek óta ilyenkor moccan a lelkiismeretem, mert én nem köszöntöttem fel őket, ezért mindig elhatározom, hogy mostantól nem feledkezem meg. Csakhogy itt jön az első probléma, hogy mit szólnak azok, akiket eddig nem kö­szön­töttem fel? Majd jól meg fognak sértődni. Ennél kellemetlenebb lesz, ha pár napig fent va­gyok, majd – szokás szerint – elfelejtem, vagy időhiány miatt ki­ma­rad néhány nap, így egy-két ismerős felköszöntése is. Máris kész a sértődés. Mindegy, ismét elhatározom, hogy odafigyelek, mert szerintem jó dolog, meg másnak se legyen jobb, ezért majd írok, amit kénytelenek lesznek megköszönni. Mindezt fokozza, hogy több profilom is van, amelyeket már némi segítséggel kezelek, mert elsősorban a munkához használjuk.
Apropó Facebook! Lassan jön a nyaralás ideje és a közösségi oldalak megtelnek „itt vagyok, nyaralok és pancsolok” fo­tók­kal, szelfikkel. Ez alapvetően jópofa, csak figyeljünk oda né­hány fontos apróságra. Nem árt fejben tartani, hogy irigyeink, ellenségeink is az ismerősök között vannak és csak akkor és úgy posztoljunk, ha jót tesz a májunknak, hogy gutaütést kapnak néhányan. Nem biztos, hogy jó dolog, ha a betörők is örülnek a nyaralásunknak, hiszen a helyszíni közvetítéssel nyilvánosságra hozzuk, hogy üres a lakás, szabad a lopás. Azt se felejtsük el, hogy a NAV is láthatja nyilvános fotóinkat és helymeghatározásainkat, ami nem lehet gond, ha hivatalos keresetünk arányosan viszonyul a nyaralás alatt igénybevett szállodák csillagával, esetleg az extrém drágának tűnő szórakozásokkal.
Tény, hogy a Facebook egyszerre jó és rossz, fantasztikus és ször­nyű… Gyorsan behálózta a világot, de a legnagyobb probléma, hogy sokan függővé válnak, vagy nem tudják kezelni. Va­la­hol jót tesz a kapcsolatoknak, de a gonoszoknak lehetőség nyílik, hogy sárba tiporják a gyengébbeket és sorolhatnám hosszan a po­zi­tív és negatív hatásokat. Az biztos, ha nem lenne, ki kéne találni…

Meggyesi Gyula

2018. Június

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: