A férfiakon múlik, hogy a világ kihal vagy sem

Ha nem változtatunk, a férfi meddőség 2035-re olyan kritikus szintre érhet, ahol a férfiak átlagos spermaszáma olyan alacsony lesz, hogy már igen sokan nem lesznek képesek megtermékenyíteni a nőket. A népességfogyásról és a férfi meddőségről szervezett kerekasztal beszélgetésen neves szakemberek elemezték a problémát.

A magyar férfiak megtermékenyítő képessége 20 éves távlatban a ‘megtermékenyítésre alkalmatlan’ szint felé mutat és már most is minden ötödik fiatal férfit érint. Professzorok és doktorok részvételével tartottak kerekasztal beszélgetést a férfi meddőség és a népességfogyás témakörében február 23-án Budapesten, ahol a probléma megoldási lehetőségeiről is tanácskoztak.

“1938-ban volt az első olyan felmérés, amikor azt találták, hogy 120 millió spermium volt 1 ml ondóban. Ez a statisztikai adat a 90-es évekre 70 millióra csökkent, és ha grafikusan továbbvetítjük a tendenciát, azt látjuk, hogy 2035-re olyan alacsony spermiumszámhoz érünk, ahol az andrológusok és a WHO szerint a férfiak nem képesek megtermékenyítést elérni, az átlagos spermiumszám 20 milliós érték alá csökken. Ez a világszerte tapasztalható tendencia a népszaporulat olyan folyamatos csökkenését jelenti, hogy egyes nemzetek lassú kipusztulását eredményezheti” – mondta Prof. Dr. Ősapay György, a népszaporulat kérdésével, meddőségi problémák elemzésével, korrigálási lehetőségeivel foglalkozó szakember, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

őségi problémával azonban a férfiak nem szembesülnek eléggé, és ha tudomást is szereznek róla, a pszichológus szerint többnyire elutasítják a felelősségüket.

“A férfiakban majdnemhogy egyáltalán nem tudatosul, hogy ők is lehetnek meddők, csak miután átestek az orvosi vizsgálaton és egyértelművé válik, hogy nem a feleségükben vagy a párjukba van a hiba. Utoljára a férfi foglalkozik magával és még akkor is hárít, pedig nincs rá oka. A terméketlenség ugyanis betegséget és nem impotenciát jelent, nem szégyellnivaló dolog” – mondta Dr. Szöőr Anna pszichológus.

 

A kerekasztal beszélgetésen Dr. Makay Zsuzsa szociológus, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos titkára is megdöbbentő adatokról számolt be. A magyar népszaporulat régóta csökkenő tendenciát mutat, a reprodukciós ráta 1,3-1.4 körüli. Ezen érték alatt azt mondják a matematikával foglalkozók, hogy nehezen lehet visszafordítani a csökkenést, a lakosság számának minimális szinten tartásához szükséges 2.0-ra pedig szinte lehetetlen visszahozni. Pedig a hazai népességpolitika tanulmányozását a népességfogyás megállítását szívügyének tekintő szakember szerint a hazai fiatalok többsége szeretne családot alapítani és gyermeket nemzeni. Ezért reménykedhetünk abban, hogy a CSOK program lendíteni fog a gyerekvállalási kedven, a termékenységi arányszámon.

Ebben próbálnak segíteni a kerekasztal tudományos résztvevői: Dr. Szűcs Erzsébet, a NEFI főosztályvezetőnője, Dr. Molnár Katalin főgyógyszerész, Prof. Dr. Balásházy Imre, a Tudomány a Családért Egyesület elnöke, Prof. Dr. Lovas Rezső, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, és Prof. Dr. Ősapay György, az MTA doktora.

 

“Egyre nagyobb probléma a meddőség Magyarországon, a gyermeket vállalók között minden ötödik pár hosszas küzdelmet folytat a kívánt babáért. Sokak számára meglepő lehet, de ma már az esetek 60 százalékában a férfiak, és csupán 40 százalékban  ‘felelősek’ a nők az elmaradt gyermekáldásért. Ma már tehát a férfiakon múlik, hogy a világ kihal, vagy sem. Ugyanakkor fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a férfi meddőség kezelhető. Amennyiben a kiváltó okok szervi eredetűek, orvos segíthet. Amennyiben nem erről van szó, tehát a meddőség nem funkcionális eredetű, akkor életmódbeli változtatásokkal, helyes táplálkozással, alkalmas öltözködéssel, és gyógyhatású készítményekkel javítható a spermiumszám” – nyilatkozta Dr. Ősapay György, aki egy amerikai céggel közösen olyan megtermékenyítést-fogamzást elősegítő készítménypárt fejlesztett ki férfiaknak és nőknek, amely segíthet meddő pároknak.

“A kutatás során a figyelmünk egy olyan szinergisztikus hatóanyag összetételre irányult, amely a férfimeddőségben segítséget nyújthat. A munka eredménye egy amerikai gyártású férfi készítmény volt, amely itthon gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, a Ferulant lett, és azért érdekes, mert a vitaminok, nyomelemek, amino- és folsav-komponensek mellett olyan növény-kivonatot is tartalmaz, amelyet távolkeleten a női hormonrendszer támogatására alkalmaznak már vagy ezer éve. Az amerikai női készítmény továbbfejlesztett hazai változatával együtt sok magyar pár jutott már gyermekáldáshoz, ami nagy öröm mindannyiunk számára” – tette hozzá Dr. Ősapay.

 

A kerekasztal beszélgetés moderátora, Jakupcsek Gabriella is fontosnak tartja felhívni a figyelmet a néhány évtizeden belül kritikus méreteket öltő problémára.

“Már hat éve vagyok egészségügyi nagykövet, aminek eleget téve olyan szociális és egészségügyi összefüggésekkel foglalkozunk, amelyek nagyon nehezen jutnak el a lakossághoz. Ebben az esetben is, mint egy tabu témákat nem elkerülő ember próbálok közreműködni abban, hogy szó essen a férfi meddőségről. Eddig mindig a fogamzásgátlásról és a nők ügyeiről beszéltünk, férfi témájú egészségügyi kérdés alig került elő az elmúlt években. Szerintem az egész társadalomban fontos, hogy a férfiak jobban megnyíljanak és róluk beszélgessünk. Ez egy mindenkit érintő súlyos probléma, ami cselekvésért kiált” – nyilatkozta Jakupcsek Gabriella.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: