A gyógynövényes terápiák árthatnak a rákbetegeknek
A kiegészítő terápiaként alkalmazott gyógynövényi termékek akadályozhatják a megkezdett hagyományos rákterápia hatását – erre figyelmeztetett a Portugáliában megrendezett, előrehaladott stádiumú mellrákkal foglakozó nemzetközi konferencia (Advanced Breast Cancer Fifth International Consensus Conference) egyik előadója.
Fontos lenne, hogy a betegek beszámoljanak róla az orvosaiknak, hogy milyen gyógynövény-készítményeket fogyasztanak – idézte a BBC hírportálja Maria Joao Cardosoo, a lisszaboni Champalimaud Rákközpont vezető mellráksebésze.
A fokhagyma-, a gyömbér- és a gingkotabletta például a mellrák terjedésekor hátráltatja a bőr sebeinek gyógyulását. A professzor azt is kiemelte: semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy a gyógynövényes terápiák, vagy krémek segítenének a rákos betegeken. Mint mondta, ha kétséges a hatás, jobb, ha inkább nem alkalmazzák ezeket.
Cardoso professzor szerint az orvosoknak sokkal aktívabbnak kellene lennie ebben a kérdésben, és rá kellene kérdezniük a rákterápián lévő pácienseknél, hogy milyen egyéb kiegészítő készítményt szednek. Mint hozzátette: nagyon fontos, hogy a betegek mindig leellenőrizzék az orvosaikkal a kiegészítő terápiát a bőrre is átterjedő rákbetegség gyógyításakor. A mellrákoknál öt esetből egy terjed át a bőrre, a többi daganatos betegségeknél ez az arány kisebb.
A gyógynövényes termékek esetében az a veszély áll fenn, hogy befolyásolják a hormonterápiás, vagy kemoterápiás kezelés hatásait, bizonyos termékek meghosszabbítják a véralvadási folyamatot, így a sebek hosszabb idő alatt gyógyulnak be.
A professzor rámutatott, hogy az Andrographis paniculata (gyomorkeserű), a kerti székfű, a fokhagyma, a gingko, a ginzeng, a galagonya, a vadgesztenye és a kurkuma is lassítja a véralvadást.
Cardoso szerint nem csoda, hogy a betegek alternatív, kiegészítő kezeléseket is keresnek, hiszen abban bíznak, hogy ezek segíthetnek, de előfordulhat, hogy „több kárt okoznak maguknak, mint amennyi előnyük származik belőle”.
Ne felejtsük el, a gyógyításban a legfontosabb, hogy ne ártsunk – fűzte hozzá.
A brit Rákközpont (Cancer Research UK) a honlapján több olyan terméket is felsorol, amely gátolja a hagyományos kezelés hatását. Egyebek mellett megemlítenek néhány élelmiszert és italt, köztük a grapefruitot és a narancsot, amelyeket kerülni kell a kezelés alatt, mert befolyásolják a rákgyógyszerek lebomlását a szervezetben.
A BBC News által megkeresett klinikai szakápoló, Grete Brauten-Smith hangsúlyozta, hogy „mivel az interneten sok olyan információ terjed, melyeken semmi nem támaszt alá, nincs róluk megbízható kutatás, az egészségügyi szakemberrel folytatott megbeszélés biztosíthatja a beteg számára a pontos információt, amelyre a megalapozott választáshoz szüksége van”.
MTI