A hosszú élet titka egy olasz kisvárosban

Egy olasz kisvárosban rejlik a hosszú élet titka, ahol az 1765 lakóból már tízen túllépték a 100. életévet, amellyel Perdasdefogu új Guinness-rekordot ért el. A hosszú élet titkát is szívesen megosztják mindenkivel.

Egy olaszországi kisváros tíz, 100 éves, vagy annál idősebb lakosának rekordját állította fel. A tízedik százéves Vittorio Lai, becenevén Pistol, volt. Érdekesség, hogy magas kora ellenére még mindig vaddisznót hajt, illetve vadászik. Vittorio februárban ünnepelte születésnapját, de ugyanazon a héten csatlakozott hozzá egy másik százéves, Piuccia Lai, aki annak ellenére, hogy megosztotta vezetéknevét, nem rokon, viszont legalább annyira, vagy még jobban életvidám és aktív. Piuccia, egy kedves idős hölgy, aki Perdasdefogu és Milánó között éli életét, ahol gyermekei vannak, és ahová rendszeresen utazik, az 1765 lakosú városból.

Szardíniát a világ azon öt régiójának egyikeként azonosították, ahol magas az emberek kora. Az egész szigeten 534 százéves, vagy annál idősebb ember él, vagyis 100 ezer lakosra 33,6 jut, így Perdasdefogu, a Szardínia délkeleti zord hegyei között magasan megbúvó, keskeny kanyargós úton megközelíthető falu egyedülálló abban a tekintetben, hogy egy ekkora faluban a százévesek száma az országos átlag tizenhatszorosa.

„A 10 százéves jelenléte megerősíti Perdasdefogu lakóinak kivételes hosszú élettartamát, és még magasabbra teszi a lécet” – mondta Luisa Salaris, a Cagliari Egyetem demográfiai professzora a The Guardiannek.

Perdasdefogu 2012-ben vált híressé, amikor a kilenc testvérből álló Melis család a Föld legidősebb, élő testvéreként bekerült a Guinness-rekordok közé, összesen 818 éves korukkal.

A város eddigi legidősebb polgára Consolata Melis, a testvérek közül a legidősebb, aki 2015-ben, 108 évesen halt meg. Antonio Brundu, aki márciusban tölti be a 104. életévét, a jelenlegi legidősebb lakos.

Vittorio Lai azután kapta Pistol becenevét, hogy 13 évesen megölte első vaddisznóját. Édesapámtól, a vadásztársaság vezetőjétől vettem el a puskát – mondta Giacomo Mameli történész cikkében a La Nuova Sardegna lapnak. „Abban az időben a vadászat mentette meg az embereket az éhségtől.” Vittorio Lai február 12-én lett 100 éves. Általában az egész város összegyűlik, hogy megemlékezzenek a 100. születésnapról, de a koronavírus-korlátozások miatt Lai csak családja és néhány barátja társaságában ünnepelte. Elmondta, hogy élete során több száz munkahelyet dolgozott. „Pásztor voltam, gazdálkodó, raktári munkás, sőt szakács is voltam, anélkül, hogy tudtam volna főzni”. Felesége, Maria 97 éves, aki apáca akart lenni – mondta Lai. Szóval azt mondtam: oké, akkor leszek pap, vagy szerzetes.

Piuccia Lai február 21-én ünnepelte születésnapját Milánóban, ahol találkozott Giuseppe Sala polgármesterrel. Éhínséget és háborút éltem át, a fasizmus és a demokrácia idején – mondta, hozzátéve, hogy 1946. június 2-án szavazott először nőként, és 10 pápát ismert meg, bár nem sokkal a pápa halála után született. XV. Benedek, vagyis nyolc pápaság óta él.

Számos tudós tanulmányozta Perdasdefogu-t, és a város élettartamának magyarázatát, ami szerintük a tiszta levegőtől és az aktív életmódtól a friss zöldségekben gazdag étrendig terjed. Piuccia azt mondta, hogy soha nem hagyja el teli gyomorral az asztalt, kevés húst eszik és kevés kávét iszik.

Mameli számára a kulcs a város közösségi érzése. „Nagyon egységes; van néhány kivétel, de mindannyian szeretjük és vigyázunk egymásra.”

Forrás: www.infobae.com

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: