Mit tegyenek a légúti betegek a koronavírus járvány idején?

A koronavírus fertőzés elsősorban az idős, legyengült védekezőképességű betegeknél okoz súlyos, gyakran életveszélyes szövődményeket.

A legnagyobb kockázatnak a tüdőtranszplantáltak, a COPD-s, a tüdődaganatos, tüdőfibrózisos, és a cisztás fibrózissal kezelt betegek vannak kitéve.

dohányzás jelentősen rontja a hörgők öntisztulását, így a tüdők védekezőképességét a különböző légúti fertőzések ellen. Itt az ideje tehát, hogy letegyék a cigit!

Az asztmás, a szénanáthás és a COPD-s betegek ne hagyják abba a fenntartó, megelőző gyógyszereiknek a használatát, mert a lehető legjobb állapot, a gyulladásmentesség elérésével javítják a szervezet, a légúti nyálkahártya védekezőképességét a vírusok, baktérium, illetve a levegőszennyezettség ellen.

A járvány idején lejáró szakorvosi javaslatok automatikusan meghosszabbodnak a járvány végét követő 90 napig, így a háziorvosukkal továbbra is el tudja látni őket e-Recepttel, és egyelőre nem kell a tüdőgondozókba menni a szakorvosi javaslat meghosszabbításáért.

Légúti daganat gyanúja esetén a kivizsgálás sürgősséginek tekintendő, ezért légúti fertőzés nélkül jelentkező, vagy nem múló rekedtség esetén fül-orr-gégészeti vizsgálat, légúti fertőzés nélkül jelentkező száraz köhögés, véres köpet esetén pedig tüdőgyógyászati vizsgálat. Elsősorban 40 éves kor felettii dohányos múlttal rendelkező személyeknél fordul elő a két leggyakoribb légúti daganat, a gége-, illetve a tüdőrák. A betegek nagy többsége 60 év feletti, tehát pont az a korosztály, akiket éppen az életkoruk és a dohányos múltjuk miatt különösen óvunk a járvány idején a közösségbe járástól, illetve őket igyekszünk a leginkább megkímélni az orvos-beteg találkozásoktól is.

hirtelen fellépő, vagy erősödő nehézlégzés, a mellkasi fájdalom, az erős köhögés, az orrdugulás, a torokfájás, a nem csillapítható orrvérzés, a véres köpet sürgősen kezelendő állapotnak minősül, miként a gyakori sípoló légzés, az asztmás jellegű fulladás miatti éjszakai felébredések is, de egy idős ember láz nélkül jelentkező zavartsága is egy alattomos tüdőgyulladás jele lehet. Ezekben az esetekben forduljanak telefonon a háziorvosukhoz, aki majd segít abban, hogy beutalóval a tüdőgondozóba, vagy másik szakrendelésre, esetleg kórházba kell kerülnie a betegnek.

Sajnos, a szakrendelőkben dolgozó orvoskollégák jelentős része az életkora vagy valamilyen krónikus betegsége miatt a koronavírus járvány idején nem vehet részt a betegellátásban, ezért számos körzetben nem érhető el a megfelelő szakrendelés, és máshová kell utazni a szakorvosi vagy akár a háziorvosi ellátásért is.

dr. Mucsi János tüdőgyógyász
Erzsébet Gondozóház, Gödöllő
Forrás: www.tudoklub.hu

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: