A Váci Kistérség ingatlanpiaci árai

A hazánkba 2020 márciusában megjelenő koronavírus nemcsak a mindennapi életünkre, hanem a gazdaságunkra és azon belül az ingatlanpiacra is jelentős mértékben rányomta a bélyegét. Voltak olyan települések, ahol jelentős mértékű drágulás jellemezte az ingatlanpiacot, de voltak olyanok is, ahol nagymértékben drágultak a kínálati árak. Az Ingatlannet.hu elemzéséből most megtudhatjuk, miként hatott a pandémia Vácra és annak környező településire.

Vác és Kismaros továbbra is drágulóban

Vácon a családi házak kínálati áraiban a tavalyi év első fél évében nem történt érdemi változás. Bár a nyár közepén volt némi visszaesés, ez nem volt jelentős mértékű. A pandémia harmadik hullámának a kezdetével aztán ismételten lassú mértékben növekedtek Vác családi házainak átlagos négyzetméter árai. 2020 első hónapjában átlagosan 412 ezer Ft/m2-ért hirdettek eladásra egy házat Vácon, míg idén már átlag 450 ezer forintot kértek az eladók egy négyzetméterért

Kismaroson egészen a harmadik negyedévig stagnáltak a családi házak árai. Októbert követően egy hónapig drasztikus csökkenésnek lehettünk tanúi, majd utána az év végéig újra növekedési szegmensbe léptek a kismarosi házak átlagárai. 2021 kezdetével stagnálás jellemezte őket. Összességében a 2020-as kezdeti 342 ezer Ft/m2-es kínálati árhoz képest, idén februárban egy családi házat átlagosan 308 ezer Ft/m2-ért kínáltak eladásra a tulajdonosok.

Nagymaroson volt leginkább érezhető a koronavírus megjelenése. A 2020-as év kezdetén egy családi ház átlag kínálati ára 271 ezer Ft/m2 volt, mely a pandémia első felvonásának kezdetével hirtelen emelkedni kezdett. Itt a második negyedévben a korlátozások enyhítésével csökkentek igazán az ingatlanárak. Most pedig 2021-ben ismételten növekedést látunk. Az Ingatlannet.hu legfrissebb statisztikai adatai szerint egy nagymarosi családi ház átlagos négyzetméter ára 250 ezer forintra tehető.

Csörög és Sződliget ingatlanpiaca is változatos képet fest

2020 januárja és 2021 februárja között Vác járásában Csörögön és Sződligeten az ingatlanpiaci árak igen eltérően alakultak ebben az egy éves időszakban.

Sződliget családi házainak kínálati árai a tavalyi évben többször is emelkedtek. Először februártól egészen áprilisig, majd az ősz kezdetével ismét egy növekedési tendencia jellemezte ezeket az ingatlantípusokat. Ámbár az év közepén jelentős mértékű volt a házak kínálati árainak visszaesése, ez a törés nem tudott gátat szabni a drágulásnak. Sződligeten az előző év 376 ezer Ft/m²-es januári átlagárához képést idén februárban már 414 ezer Ft/m² átlagárral találkozhattak a családi ház iránt érdeklődő vásárlók.

Csörögön a házak kínálati átlagárai nemigen változtak 2020. január és 2021. február között. A tavalyi év kezdetével a családi házak átlagárai csökkenésnek indultak egészen a harmadik negyedévig és innentől egy lassú mértékű növekedés volt megfigyelhető. 2020 kezdetén Csörögön egy házhoz átlagosan 303 ezer Ft/m2-ért lehetett hozzá jutni, míg 2021 kezdetén 284 ezer Ft/m2-ért.

2021 a családok éve

A hazai kormány több olyan rendeletet is hozott, melynek idei évben történő bevezetése nemcsak az ingatlanpiac fellendítésére szolgál, hanem a családoknak is jelentős mértékű támogatást nyújt. Ezek közül talán az egyik legjelentősebb a családi otthonteremtési kedvezmény, melyet olyan fiatal házasok vehetnek igénybe, akik gyermekvállalás előtt állnak vagy már van gyermekük. A támogatás összege 600 ezer és 10 millió forint között van. Emellett még igényelhető 15 millió forint a kamattámogatott lakáshitel. Ráadásul az idei évtől a csok-os új ingatlan vásárlása esetén még az 5% lakásáfa is visszaigényelhető, illetve elindult a lakásfelújítási program is.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: