Átrendeződések a gépjármű forgalmazók terén

Tulajdonosi átrendeződések várhatók a gépjárművek forgalmazása, biztosítása és pénzügyi lízingje piacán, miután három fúziót is engedélyezett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) – közölte a hivatal az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint a döntés értelmében a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt. a svájci DDM Group AG tulajdonába kerülhet, a Frey Automobil Holding Kft. közvetlen, egyedüli irányítást szerezhet a Citroën Hungária Gépjárműforgalmazó Kft., valamint a Peugeot Hungária Gépjármű Importáló és Forgalmazó Kft. felett.
A Wáberer György egyedüli irányítása alatt álló Wáberer Hungária Biztosító Zrt. pedig a Mid Europa Partners független magántőke-befektetői társaság által menedzselt projektcég, a CEE Transport Holding BV-vel közös irányítása alá kerülhet.
A gépjárműpiacot érintő valamennyi fúziót a GVH nyolc napon belül, indoklás nélküli, úgynevezett egyszerűsített döntésekben engedélyezte, a 2016. január 1-jével hatályba lépett közigazgatási bürokráciacsökkentéssel összefüggő törvénymódosítás eredményeképpen – olvasható a közleményben.
Az új rendelkezés szerint nyolc napon belül kell döntést hozni a két hónapnál rövidebb ügyintézési határidővel elbírálandó ügyekben (sommás eljárásokban), így a versenytörvény szerinti egyszerűsített fúziós eljárásokban is. A GVH egyszerűsített eljárásban dönt egy fúzió engedélyezéséről, ha a tranzakció nyilvánvalóan nem jár a verseny jelentős mértékű csökkenésével az érintett piacon.
A hivatal hangsúlyozta, hogy a nyolc napon belüli döntéshozatalra csak akkor van lehetőség, ha az ügyfelek a fúziós kérelmet hiánytalanul nyújtják be.

2016. február 2.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: