Az építési szabályokat szigorítaná az elektronikus dokumentációs rendszer

Az ÉTDR (építésügyi hatósági engedélyeztetési eljárásokat támogató elektronikus dokumentációs rendszer) működését szabályozó jogszabálytervezet az építési szabályok szigorítását szolgálja – közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium az MTI-vel.

A közlemény szerint az új, 2023-ban elfogadott, majd 2024. október elsején hatályba lépő, a magyar építészetről szóló törvény példátlanul, de építész szakmai elvek mentén szigorítja, hogy mi épülhet Magyarországon. Egyaránt szabályozza a legnagyobb közberuházásokat és a legkisebb magán építkezéseket, felújításokat is.

A törvény értelmében nem elég csak a szigorított szabályoknak megfelelni, hanem az illetékes főépítész és tervtanács hozzájárulásával is rendelkezni kell. Ha ez nincs meg, vagy a szabályokat nem tartják be, nem lehet építkezni – írták.

A jövőben a településkép és az illeszkedés maximális szinten fog érvényesülni, amelyről nem a rosszindulat, vagy az irigység, hanem az illetékes hatóság és a szakma dönt majd. Aki ezek után építkezik vagy felújít, a szigorú szabályoknak kell, hogy megfeleljen, nem pedig a kéretlen kritikusoknak – áll a közleményben.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: