Az extrém- és luxus táborok kerültek a csúcsra

Érdekes felmérés készült a táborozási szokásokról, amelyből kiderül többek között, hogy idén több pénz juthat a vakációra, s az extrém-, illetve luxus táborok is egyre népszerűbbek, amelyek között megtalálható többek között vitorlás-, golf-, rúdtánc-, vagy a lövész-, illetve katonai táborok is. Ennek kapcsán azt is tudakolták, milyen szempontok alapján keresnek vakációs lehetőséget a szülők.

Az eredmények alapján megtudhattuk, hogy a tavalyi évhez hasonlóan, idén is igen korán kezdenek tábort keresni a szülők, hogy a megfelelő ár-érték arányú helyeket tudják biztosítani. A kérdőívet kitöltők 21%-ának gyereke négy évnél fiatalabb, így azt is megtudhattuk, hogy a 2014-es évhez hasonlóan, idén is igen fiatalon kezdik meg a táborozást a csemeték. Ezek a táborok jellemzően napközis típusúak és gyakorlatilag minőségi, játékos gyermekmegőrzésről van szó.

A családok 34%-a ott-alvós, negyede napközis tábort keres, de újdonság a 2015-ös évben, hogy a többség (41%) számára mindkét tábor típus érdekes lehet. Utóbbi szülők esetében jellemzően nem kizárólag a díjak, hanem az ár-érték arány és a gyermek érdeklődése dönti el, hogy melyik fajta tábort választják.

A tematikát tekintve, továbbra is a kalandtáborok viszik a prímet (60%), amit sporttáborok (48%) és a kézműves táborok (44%) követnek. Érdekesség, hogy az idegen nyelvi táborok népszerűsége folyamatosan esik (2013 – 2. hely, 2014 – 3. hely), az idei esztendőben 40%-os eredménnyel csak a negyedik legkeresettebb tábortípus. Ezzel szemben, az idei esztendőben várhatóan kiemelkednek majd az extrém táborok, mint például a rúdtánc-, vagy a lövész-, illetve katonai táborok. A nem szokványos témaválasztás komolyan megosztja a válaszadó szülőket. A válaszadó 29 százalékának a gyermekét érdekelné az ilyen jellegű tábor, viszont a szülők 17%-a érdeklődés ellenére sem engedné ilyen helyre a gyermekét. A Táborfigyelő előrejelzése szerint az extrém táborok mellett a 2015-ös évben a luxus táborok (vitorlás, golf) előretörése is várható.

Területi eloszlásban a válaszadók elsősorban budapesti (napközis) és pest megyei tábort keresnek, ezeket követi Veszprém, Somogy, Zala és Fejér megye. Újdonság, hogy a szülők közel harmadánál (30%) elvárás, hogy a táborszervező fogadjon el SZÉP Kártyát, s ugyanennyien tekintik elvárásnak, hogy nyújtsanak testvérkedvezményt.

A táborok árának kérdésében a szülői válaszok valamelyest magasabb árkategóriát jelöltek meg a tavalyi évhez képest. Az ott alvós táborok esetében az alacsonyabb árú (10-20 ezer) 38%-os, az egy lépcsőfokkal magasabb díjú táborok (20-30 ezer) 45%-os, míg a (30-40 ezer forintos értékben a szülőknek közel negyede keres vakációs lehetőségeket.

A napközis táborok árában is érezhető az emelkedés, a tavalyi évben is jellemzően népszerű 10-20 ezer forint közötti díjkategóriát 55% választotta, viszont 32% már magasabb árú tábort keres.

(A Taborfigyelo.hu portál kérdőívét 250 szülő töltötte ki, amelynek 45%-a kétgyermekes, 39%-uk egy csemetével rendelkezik, míg 14%-nak három gyermeke van.)

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: