Az ingatlanpiacon a középkorúak a legaktívabbak

Az életkor szerinti megoszlás alapján továbbra is a középkorúak a legaktívabbak az ingatlanpiacon: az Otthon Centrum (OC) hálózatán keresztül a legtöbb tranzakciót a 40-49 év közötti korosztály kötötte 26,5 százalékkal – közölte az ingatlanközvetítő hálózat az MTI-vel.

Az OC vevőprofilt összegző elemzése, amely a 2022 október és 2023 február közötti időszakra terjedt ki, megállapította, hogy a második helyen 24,7 százalékkal a 30-39 év közötti generáció áll. A 60 év felett ingatlant vásárlók aránya 14,5 százalékot tesz ki, míg a 70 év felettieké mindössze 3,6 százalék.

A közlemény idézte Soóki-Tóth Gábort, az OC elemzési vezetőjét, aki elmondta: a vevőprofil megalkotásánál azt vizsgálták, hogy ki, hol, mit és mennyiért vesz leginkább. Az adatok összesítésekor kirajzolódott, hogy bár a vásárlók között a 70 év feletti nyugdíjasok vannak a legkevesebben, mégis ők azok, akik a legtöbbet, átlagosan 57 millió forintot költenek egy ingatlanra, míg az országos átlagérték 39 millió forint. Ennél 8 százalékkal többért, 42,3 millió forintért vettek ingatlant a 40-49 éves generáció tagjai. A többi korosztály a középérték alatt költ, a sorból leginkább a fiatal felnőttek lógnak ki. Az ingatlanpiacra először belépő generáció átlagosan 30,5 millió forintot fordít ingatlanvásárlásra, ami 22 százalékkal elmarad az országos átlagtól.

Soóki-Tóth Gábor a közleményben arra is kitért, hogy az utóbbi hónapokban jelentősen visszaesett a hitelből vásárlók aránya, de az állami támogatásokat is jóval kevesebben veszik igénybe. Ezzel párhuzamosan azonban nőtt a készpénzes vevők hányada, országos átlagban már a 76,1 százalékot is eléri. A hitelt is igénylők aránya 13,3 százalék, míg az állami támogatásokat hitellel vagy anélkül igénylők aránya 10,5 százalék.

A 30 év alattiak 54,6 százaléka vásárol csak készpénzzel, 20,5 százalékuk vesz igénybe hitelt, negyedük pedig állami támogatást. Nem meglepő, hogy a 30-39 éves korosztály tagjai között a legmagasabb a hitelből vásárlók aránya, 22,2 százalékkal. Hatvan év felett azonban már 98 százalékban a készpénz dominál, 70 év felett pedig kizárólag ez jöhet szóba – ismertette elemzésében az OC.

A vásárolt ingatlan típusában is találtak különbséget az egyes korosztályok között: a 30 év alattiak körében a családi házat, vagy panellakást, a 70 évesnél idősebbek között pedig a használt téglalakást választók aránya a legmagasabb.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: