Bokaperec az ittas bűnelkövetőknek

Kísérleti jelleggel speciális bokaperecek viselésére kötelezik a visszaeső ittas bűnelkövetőket Londonban – számolt be róla a BBC News.bokaperecAz új készülékek az izzadságban található alkohol mértékét mérik. A kezdeményezés lehetőséget ad a bíróságoknak arra, hogy a visszaesőként ittas állapotban bűncselekményeket elkövetőket négy hónapra eltilthassák az alkoholtól.
A rendszert a helyi hatóságok nyomására vezetik be egy éves időtartamra négy londoni kerületben, de támogatja a városi rendőrség és London főpolgármestere, Boris Johnson is. A program az ittas állapotban okozott sérülések és károk visszaszorítását célozza.

A BBC információ szerint 150-re tehető azoknak a száma, akiket az érintett bíróságok a speciális bokaperec viselésére kötelezhetnek. A készülék félóránként ellenőrzi viselője alkoholszintjét, és amenynyiben az eredmény alkoholfogyasztást mutat, a delikvens újabb büntetésre számíthat.
A bokaperecet ugyanakkor nem alkalmazzák alkoholistáknál és olyanoknál, akik szakorvosi kezelésre szorulnak. Hasonló szisztéma bevezetésével már próbálkoztak Nagy-Britanniában, de most tényleg elérheti célját, mivel ezúttal a bíróságok valóban eltilthatnak embereket az alkoholtól. A brit statisztikai hivatal szerint 2012-2013-ban 880 ezer olyan erőszakos incidens történt Angliában és Walesben, amely túlzott alkohol- vagy drogfogyasztáshoz köthető.
www.bbc.com

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: