Czeizel Endre utolsó írása a Nyugat Pluszban

Megjelent a Nyugat Plusz legújabb száma, amelyben Czeizel Endre utolsó esszéje is olvasható. A Kennedy-díjas orvos-genetikus halála előtt két héttel írta meg Petőfiről szóló értekezését az orgánum számára.

 A közelmúltban elhunyt Czeizel Endre utolsó esszéjét a Nyugat Plusznak adta le betegágyáról. A kiváló írás Petőfi Sándor életét, sorsát veszi górcső alá a Czeizel nevéhez fűződő 4 faktoros talentummodell szerint. A szerző a cikkben megállapítja: „a költő géniuszság a semmiből jön, az egekbe tör, majd újra visszahullik, ha nem is a semmibe, de a társadalmi átlagba.”

A Magyar Tehetséggondozó Társaság örökös elnöke 2010 óta publikált a jelenkori Nyugatban. Czeizel az Újnyugat Irodalmi Körnek is tagja volt. Az elmúlt öt évben 16 magyar költő-géniusz sorsát mutatta be egészen különleges megközelítésben. A hosszú sorozat Balassival indult. Legutóbb, a nyári számban Illyés Gyula életművét mutatta be Küzdve alakítom… ami a lényegem s a titkom”címmel.

A Nyugat Plusz őszi számában a Czeizel-írás mellett – olvasható egy haiku a szintén nemrég elhunyt Fodor Ákostól, aki korábban ugyancsak rendszeresen megjelent a lapban, s akinek hagyatékából most a költő özvegye válogatott. A Jókivánság című versét közlik…

Ebben az irodalomtörténeti jelentőségű számban a kortárs alkotók közül is kiválóságok sora jelent meg. A teljesség igénye nélkül: Petőcz András, Hegyi Botos Attila, Filip Tamás, Vörös István, Bíró József, Bolemant László és Barabás Szilvia. Olvashatjuk továbbá a Nyugat Pluszban Tépő Donát, Novák Valentin és Hekl Krisztina egy-egy prózáját is.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával megjelenő lap alapító-főszerkesztője: Szabó Zoltán Attila, társalapítója Raffai Ferenc. A fővédnök: Konyári János, borász. A kiadvány arculata Kovács Gábort, képi világa Kisteleki Dórát és Miske Emőt dicséri. Az orgánum a hagyományos terjesztési formákon, így az „utcai” árusításon túl, immár digitális formában is elérhető a Dimag.hu felületén, valamint megrendelhető a kiadónál, a nyugatplusz@majorbt.hu e-mail címen.

 

 

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: