Dunakeszi Kistérség ingatlanpiaci körképe

A 2020-as esztendő mindenki számára egy meghatározó időszak volt. Márciusban hazánkra tört koronavírus a mai napig befolyásolja a mindennapi életünket, gazdaságunkat. Az ingatlanpiac sem volt könnyű helyzetbe a pandémiás időszak alatt. A jövőbeli bizonytalanság ráadásul ezt tovább fokozza. Az Ingatlannet.hu elemzéséből kiderül, milyen hatással volt a Dunakeszi Kistérség ingatlanáraira a koronavírus és mennyibe kerül egy négyzetméter most.

Dunakeszin fél millió forint feletti a négyzetméterár

Dunakeszi lakóingatlanainak átlagos négyzetméter ára nemigen változott a tavalyi év folyamán. Év eleji átlagáruk mondhatni teljesen megegyezik az év végén látottakkal.

A családi házak januári átlag kínálati ára 484 ezer/m², míg a decemberi 540 ezer Ft/m² volt. Tehát sem az első sem a második hullám nem volt hatással az árak alakulására, 2020-ban végig stagnálás volt jelen.

Dunakeszi lakáspiacán sem okozott drasztikus változást a koronavírus. 2020 első hónapjában átlagosan 642 ezer Ft/m² áron lehetett téglalakáshoz jutni, az utolsóban pedig 633 ezer Ft/m²-es átlagáron kerültek a kínálatba. Dunakeszin a paneleket valamivel drágább négyzetméter áron kínálták eladásra, mint a téglalakásokat, az év végére viszont szinte egy és ugyanazon összeget kértek mindkét lakástípusért az eladók.

Mogyoródon drágán lehet családi házat vásárolni

Pest megye településeinek családi házai között hatalmas árdifferenciák mutatkoztak mindigis. Általánosságban az mondható el, hogy minél kisebb egy település annál kedvezőbb ingatlanárakat tud felmutatni. Ám ez nem mindig van így. Pest megyében ugyanis Dunakeszinél jóval drágább a mogyoródi ingatlanpiac.

Ha veszünk egy 30 millió forintos keretösszeget, akkor abból Mogyoródon átlagosan egy 49 m²-es családi házat volt lehetőségünk megvásárolni 2020 decemberében. Ugyanebben az időszakban ugyanebből a keretösszegből Dunakeszin és Gödön közel átlagosan 54-55 m² alapterületű ház volt elérhető vásárlók számára. A vizsgált települések közül a legalacsonyabb átlagos négyzetméter árakkal a fóti házak kecsegtettek tavaly decemberben. Itt 30 millió forintért cserébe egy közel 67 m²-es családi házat tudtak felkínálni az eladók.

Budapesti ingatlanpiacot érintette leginkább a pandémia

A lakáspiaci számok  2019 vége felé már némi csökkenést mutattak, de az esések igazán 2020-ban jelentkeztek igazán. Az előző év első negyedévében az új építésű ingatlanok közül 18 %-kal, használtak közül pedig 14%-kal kevesebbet adtak el. 2020-as év márciusában a koronavírus első hullámának hatására, a második negyedévben az ingatlanpiac forgalma  a fővárosban és megyeszékhelyeken meghaladta, a kisebb városokban elérte a 30 százalékot. A tavalyi évben bevezetett falusi CSOK által támogatott településeken, községeken pedig a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint nem változtak az eladások száma.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: