Egyre drágábbak a családi házak Szentendrén

Sohasem volt olcsó a szentendrei ingatlanpiac, például tavaly az ingatlannet.hu statisztikai adatai szerint az átlagos négyzetméter árak kiindulópontja fél millió forint volt. Mivel a koronavírus 2021-ben már aligha gyakorolt hatást az ingatlanárakra, így Szentendre városában is újra drágulás vehette kezdetét. Mutatjuk, hogy mindennek következtében milyen magas kínálati árakkal számolhatnak a vevők és eladók.

Szentendrén már átlag 600 ezer Ft/m2-től kezdődnek az ingatlanárak

Míg a tavalyi évben a szentendrei lakóingatlanok átlagára 500-700 ezer Ft/m2 között mozgott, addig idén a 600 ezer Ft/m2-es átlagár az alsó határ. Egyedül a panellakások azok a lakóingatlan-típusok, melyek 2021-ben nem drágultak semennyit sem és így a legolcsóbbak tudtak maradni. Szentendrén a panelek átlagos négyzetméter ára idén eddig 590 ezer forint körül mozgott.

A téglalakások átlagára 2021 első négy hónapjában igen változatosan alakult. Még a legalacsonyabb kínálati átlagáruk is egészen 660 ezer Ft/m2-ra szökött fel márciusban, a legmagasabb, 710 ezer Ft/m2 pedig februárban volt. Az ingatlannet.hu legfrissebb, áprilisi adatai szerint is 700 ezer forintot meghaladó a téglalakások átlagos négyzetméter ára.

Ami pedig a szentendrei családi házakat illeti, januártól áprilisig folyamatosan dráguló fázisban voltak. Januári 600 ezer Ft/m2-es átlagáruk áprilisra 640 ezer Ft/m2-re emelkedett. A családi házak iránt mutatkozó élénk keresletet elnézve pedig nem kizárt, hogy még magasabb kínálati árat szabnak majd a tulajdonosok ezen ingatlantípusoknak.

A környéken magasabb ingatlanárak már csak a III. kerületben vannak

Azt az árszínvonalat, melyen a szentendrei házak és lakások mozognak, egyik szomszédos település sem tudja megütni. Sőt, egészen a III. kerületig kell mennünk ahhoz, hogy magasabb átlagos ingatlanárakkal találkozhassunk.

Budapest III. kerületében a lakások és a házak átlagárai is követik azt a tendenciát, melyet a szentendrei társaiknál láttunk, viszont mindezt egy magasabb árszinten teszik. A III. kerület családi házainak áprilisi átlagára 770 ezer Ft/m2 volt, mely négyzetméterenként 130 ezer forinttal több, mint a szentendrei házak áprilisi átlagára. A panelek 610 ezer Ft/m2-es, a téglalakások 900 ezer Ft/m2-es átlag kínálati áron kerültek meghirdetésre idén áprilisban. Ehhez képest Szentendrén a panelek csak átlagosan 20 ezer forinttal voltak olcsóbbak négyzetméterenként, viszont a téglaépítésű lakások közel 200 ezer forinttal kerültek kevesebbe négyzetméterenként.

A koronavírus-hatásnak gyorsabban vége lesz, mint hinnénk

Meglehet, hogy akár évekig érezhetjük még azt a nyomást, melyet a járványidőszak gyakorolt az ingatlanpiacra, ez a stabilizálódás azonban közel sem lesz olyan hosszú, mint a 2008/2009-es gazdasági világválság esetében. A különbség abból adódik, hogy míg az aktuális krízishelyzetben a bankok nem vesztették a el a finanszírozási kedvüket, addig bő egy évtizeddel ezelőtt igen. A magyarok pedig ennek örömére előszeretettel fektetnek be ingatlanokba és élnek az otthonteremtési kedvezmény adta előnyökkel.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: