Élénkül a lakóingatlan piac

Újraéledt a lakóingatlan piac januárban a decemberi kevésbé aktív időszak után, területenként eltérő mértékben – közölte az OTP Ingatlanpont hálózatának adatai alapján az MTI-vel.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy 2021-ben számos kedvező körülmény formálta a lakóingatlanok piacát, az otthonteremtést célzó állami támogatásoknak, a koronavírus vártnál enyhébb hatásának és a kifejezetten jól teljesítő hitelpiacnak köszönhetően az előzetes várakozásokat túlszárnyalva nemcsak a forgalom, hanem az árak is tovább nőttek.

Hangsúlyozták, az utolsó negyedévben a Zöld Otthon Program indulása adott további lökést az újépítésű ingatlanoknak, és bár a piac egészére hivatalos statisztikák még nem érhetőek el, az OTP Ingatlanpont adatai alapján 2021 egyértelműen sikeres évnek nevezhető, a lakáspiac lendülete 2022 első heteiben sem tört meg.

A közlemény szerint a Balaton északi oldalán egész évben töretlen volt a piac lendülete, és az árak folyamatos emelkedése ellenére az idén januárban is kimagasló érdeklődés jellemezte térséget.

Lendületes volt a tavalyi év a Dél-Alföldön is, mind az eladói, mind a vevői oldalon. Ez a lendület megmaradt a nyár végéig, onnantól tapasztalható némi lassulás, végül a teljes évet a régió kiemelkedő eredménnyel zárta – tették hozzá.

A tájékoztatás szerint Északkelet-Magyarország lakáspiaca januárban minden várakozást felülmúlt. A Zöld Otthon Program indulásával megélénkült az újépítésű lakások iránti kereslet, azonban a kínálat sok esetben nem tud lépést tartani azzal. Északkelet-Magyarországon bár év közben hullámzott a piac teljesítménye, 2021-ben jó évet zárt a régió.

A Dél-Dunántúlon az erős indulást követően kis visszaesést tapasztaltak tavaly év közben, majd az év végét erős hajrával zárta a régió lakáspiaca – írják a közleményben.

Felhívták a figyelmet, hogy a budapesti régió minden korábbi rekordja megdőlt 2021-ben. Tavaly a legaktívabb területek között volt a XI., XIII., XIV. és VIII. kerület, illetve Budapest déli agglomerációja, Érdtől és Szigetszentmiklóstól kezdve Dunaharasztin, valamint Ráckevén át egészen Dömsödig.

Az OTP Ingatlanpont tapasztalatai szerint tavaly a fővárosban megnőtt a kereslet a nagyértékű nem lakóingatlanok – ipari területek, kereskedelmi és vendéglátó egységek, telkek – iránt, és a bérleti piac is jelentősen erősödött.

Az OTP Ingatlanpont ingatlanközvetítő hálózat az OTP Csoport tagja. Országszerte több mint 70 irodában, csaknem 800 szakember segíti az ingatlanok értékesítését.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: