Élénkülés várható a lakáspiacon

A gazdasági fellendüléssel együtt a következő hónapokban folytatódhat a lakáspiac jelentős élénkülése – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb lakáspiaci jelentésének online sajtótájékoztatóján Nagy Tamás, a jegybank pénzügyi rendszer elemzése igazgatóságának vezetője.

A koronavírus mérsékelte, de nem döntötte be a lakáspiaci aktivitást, amely a járvány előtt tetőzött mind az árak, mind az adásvételek száma alapján – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a tranzakciók nagyobb mértékben tavaly is csak átmenetileg, a járvány első hullámakor estek vissza, az árak emelkedése pedig csak Budapesten állt meg, országos átlagban csupán mérséklődött, 2020 végén 6,6 százalékra az előző évi 18,1 százalékról. A legnagyobb mértékben a főváros és vonzáskörzetének családi házai és a Balaton körüli üdülőövezet ingatlanjai drágultak.

Nagy Tamás meglepetésként értékelte, hogy a kínálat 2020-ban jelentősen bővült, elsősorban a vidéki, családi házas építkezéseknek köszönhetően. A lakáshitelek piaca 1 százalékkal felülmúlta a 2019-es csúcsot, a vásárlások majdnem feléhez, a babaváróval együtt majdnem kétharmadához hitel társult – tette hozzá.

A tavaszi lakáspiaci jelentés szerint idén már az első negyedévben felívelt a belföldi lakáspiac. 2020 végéhez képest az idei első hónapokban csökkent ugyan a lakásátadások száma, de éves összevetésben az első negyedév majdnem 30 százalékos emelkedést hozott. A kereslet csaknem ugyanennyivel nőtt 2021 elején, ami jelentős részben az otthonteremtési kedvezmények hatása lehet, míg a kedvezményes lakásáfa az építkezéseket ösztönzi – írták a jelentésben.

Nagy Tamás az idei várakozásokhoz hozzáfűzte, hogy a visszajelzések alapján a pénzintézetek is bizakodónak, többségük a kereslet növekedésére számít az idén, és sem a vásárlók, sem a beruházók hitelfelvételét nem nehezítették meg a feltételek szigorításával. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a növekedést hosszabb távon ismét korlátozhatja a munkaerőhiány. Piaci visszajelzések ennek megfelelően a szakemberek képzését tartják az egyik legfontosabb feladatnak az építőipar számára, de tartanak az alapanyagok jelentős mértékű drágulásától is – tette hozzá.

MTI 

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: