Elhunyt az eredeti Marlboro Man-ek egyike

Elhunyt az eredeti Marlboro Man-ek, a cigarettareklámok egykori szívtipróinak egyike az egyesült államokbeli Wyomingban.    A 85 éves Darrell Winfieldet rivertoni otthonában érte a halál. A férfi 1929 júliusában született Oklahomában, és az 1960-as években költözött családjával Wyomingba – idézte a gyászjelentést a USA Today című amerikai újság internetes oldala.
Winfieldet annak idején a Leo Burnett reklámügynökség fedezte fel, amikor a férfi egy nyugat-wyomingi tanyán dolgozott. A gyászjelentés szerint Winfield “szerette a lovakat, a rodeót, különösen a csoportos lasszózást, a farmerkodást és az egész cowboy életmódot”.
A Marlboro Man (Marlboro Férfi) már-már a férfiasság karikatúrája volt. Az 1950-es évektől kezdve az 1990-es évek végéig ezekkel a jókötésű cowboyokkal reklámozva igyekeztek vonzóbbá tenni a füstszűrős cigarettákat a férfiak számára.
A legnagyobb amerikai dohánygyártók és 46 amerikai szövetségi állam között létrejött Master Settlement Agreement 1998-as hatályba lépésével azonban a magazinok hasábjain és a televíziós hirdetésekben látható dohányzó cowboyok ideje lejárt: szigorították a cigaretták reklámozására vonatkozó szabályokat és megtiltották az emberek vagy rajzolt figurák használatát a dohányreklámokban.
A Los Angeles Times című lap szerint az elmúlt néhány évben az egykori Marlboro Man-ek közül legalább négyen haltak meg a tüdőrákkal folytatott hosszas küzdelem után.

 (www.usatoday.com)

 2015. január 16.

MTI

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: