Előtérben a dízelautók

 

A hazai használtautó-piac történetében először fordul elő, hogy a dízelmotorral rendelkező autók kínálata meghaladja a benzinesekét.

A Használtautó.hu autós portál adatai szerint míg 3-4 éve az arány közel kétharmad-egyharmad volt a benzines autók javára, idén októberben már – a hosszú távú tendenciából ítélve várhatóan huzamosabb időre – a dízeles kínálat került az élre.

A szakportál csütörtöki közleménye szerint a forgalomba helyezett új autók körében már 2010-ben bekövetkezett ez a fordulat: jelenleg 100 új autóból már 54-ben dízel-, 44-ben benzinmotor üzemel. A használtautó-import során behozott járművek körében még nagyobb a dízelautók aránya.

A közlemény idézi Fodor Lászlót, a Használtautó.hu marketingvezetőjét, aki azzal magyarázta a használt dízelautók népszerűségét, hogy azonos teljesítmény mellett 15-20 százalékkal kevesebbet fogyasztanak a benzinesnél. Emellett az emissziós normák nyugat-európai szigorításával a régi, Euro2-es és Euro3-as előírásoknak megfelelő dízelmotorral működő autók ára az átlagosnál jobban csökkent.

A portál adatai szerint az érdeklődők 64 százaléka dízelautót keres. Az adatok értékelésénél figyelembe kell azonban venni, hogy az autót keresőknek csak a harmada állított be ilyen szűrőt, vagyis az autókeresés során az üzemanyagfajta messze nem fontos szempont.

A teljes magyarországi személygépkocsi-állományban egyelőre semmi sem veszélyezteti a benzines autók dominanciáját: az utakon futó összes személyautó háromnegyede benzines.

 

 

MTI

2014. október 30.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: