Tuti nem a jótékonyság vezette

meggyesi_gyulaLassan már a csapból is a brókerbotrány, illetave botrányok folynak, hiszen a Buda-Cash után a Questor ügy borzolta a kedélyeket. Ritkán szoktam olyannal foglalkozni, ami ennyire lerágott csont, de kikívánkozik belőlem néhány gondolat.

Alapvetően hihetetlennek tartom, hogy százmilliárdok tűntek, tűnhettek el – csak úgy. Senki nem kereste és nem ellenőrizte, hogy megvan-e. A legtöbb ember számára misztikus, megfoghatatlan összeg. Főleg azoknak, akik pár százezer, vagy milliós megtakarítást bíztak a cégekre, s reménykednek benne, hogy megfoghatják egyszer saját pénzüket. A Buda-Cashhez tartozó DRB bankcsoport ügyfeleinek, több mint ezer cégnek, önkormányzatoknak és magánszemélyeknek, összesen 120 ezer ügyfélnek tűnt el a pénze. 100 milliárdos a kár, míg a Questornál 150 milliárd forint – legalábbis ennyi a tuti, vagyis látványos. Semmi ellenőrzés, pedig nem csak a hétköznapi emberek megtakarítását kezelték, hanem többek között önkormányzati és állami pénzeket is. Ráadásul az elmúlt években bukott már meg brókercég és bank is, amely miatt még jobban kellett volna figyelni.

Összesen, legalább 2-300 milliárd forint tűnt el valahova… de hoava? Elgondolkodtató, hogy ezek az emberek hol tarthatják a pénzüket, mert saját bankjukban biztos nem, hiszen akkor ott állnának sorba, ahol a többi károsult. Ha belegondolunk, mit tudnánk kezdeni egy-két, vagy tíz-húsz, esetleg százmilliárddal… Sokaknak az első gondolta, hogy visszafizeti a hitelét. Lakás, autó, luxuscuccok, utazás… Olyan ez, mint amikor a főnyereményről álmodozunk. Akárhogy is, egy normális ember nem nagyon tudna megszabadulni enynyi pénztől. Saját nyugdíjalapnak is vaskos összeg, hiszen biztos, hogy olyan helyre került, ahol már minden luxus megvan. Azt pedig nehezen tudom elképzelni, hogy jótékony célokra fordították.
Elgondolkodtató, hogy a napokban ítélték el ismét Zalatnai Saaroltát, akit kétmilliós csalással vádoltak. Ezért kapott másfél évet felfüggesztve. Függetlenül attól, hogy jogos, vagy sem, illetve megérdemelte-e. Csak azért jutott eszembe ő, mert éppen most volt a per. Azért nagyon kíváncsi vagyok, mennyit fognak kapni ezekben az ügyekben a főkolomposok – amennyiben találnak egyáltalán felelőst és büntetésre kerül sor. Biztos, hogy sokan átvállalnák azt a pár évet, azért a néhány milliárdért…

Meggyesi Gyula

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: