Emodzsi az év szava

emojiTörténetében először egy piktográfot, méghozzá a sírva röhögő emodzsit, vagyis érzelmek kifejezésére szolgáló hangulatjelet választotta az év szavának a tekintélyes brit szótárkiadó, az Oxford University Press online szótára, az Oxford Dictionaries.

A szótárkiadó a londoni központú SwiftKey informatikai céggel együttműködve böngészte át a legnépszerűbb emodzsik egy részének statisztikai adatait, megállapítva, hogy a hivatalosan “arc örömkönnyekkel” elnevezésű hangulatjelet használták a legtöbbször a világban 2015-ben.

A SwiftKey szerint a győztes hangulatjel a Nagy-Britanniában idén használt összes emodzsi 20 százalékát, az Egyesült Államokban használtak 17 százalékát tette ki, ami jelentős növekedést jelent az előző évi 4, illetve 9 százalékhoz képest.

Maga az emodzsi kifejezés is virágkorát éli: a szó már 1997 óta jelen van az angol nyelvben, és 2015-ben több mint háromszorosára növekedett a használatának gyakorisága az előző évhez képest – olvasható a szótár honlapján.

A sírva röhögő hangulatjel, amely a szótárkészítők szerint a legjobban tükrözi a 2015-ös év szellemiségét és hangulatát, egyebek közt olyan kifejezéseket utasított maga mögé, mint az ad blocker (reklámblokkoló), a dark web (az internet “sötét” oldala, amely a nyilvános világhálótól szinte teljesen elzárva működik), a lumberszexuális (edzett testű, rendezett szakállú, “favágó” stílusú férfi) és a menekült.

 

http://blog.oxforddictionaries.com/2015/11/word-of-the-year-2015-emoji/

 

MTI 2015. november 17., kedd 19:27

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: