Fekete Orfeusz, távközlés, intermédia, Görögszó

2018. szeptember 4-én, 20:40-kor Törzsasztal a FIX TV-ben! Szabó Zoltán Attila kávéházi asztalánál, az Alexandra Pódiumon ezúttal Pátkai Rozina jazzénekesnő, képzőművész, a bossa nova hazai nagyasszonya, és Dr. Beck György a Vodafone Magyarország Zrt elnöke, a Magyar Vízilabda Szövetség társelnöke vendégeskedik.

A sokszínű, igényes műsor a jövőről, a technológiai fejlődésről, annak társadalmi hatásairól, s mindebben az ember szerepéről, a humánum jelentőségéről, a sportról, a kitartásról szól, oldott hangulatban. A műsorvezető Steve Jobs (1955-2011) gondolatával szembesíti a Vodafone magyarországi elnökét: „ne engedd, hogy mások véleménye túlharsogja a belső hangodat…” Szabó ezzel arra utal, hogy egy olyan nemzetközi vállalatóriás esetében, mint amilyen a Vodafone, vélhetően mindent „felülír” a mechanizmus, a profitorientált gyakorlat, az excel-táblákba írt tömör információk sora, alig engedve teret a kreativitásnak, a Jobs által emlegetett intuícióknak…

Dr. Beck György elismeri, hogy ebben a környezetben nehéz megtalálni az egyensúlyt, ám a saját példája éppen azt mutatja, ez sem lehetetlen!

Pátkai Rozinát – művészként és intermédia-szakos hallgatóként egyaránt –leginkább a modern technológia és az ember viszonya, oda-visszahatása foglalkoztatja. Ennek bizonyítéka a nevéhez fűződő Minka-projekt, ami az elektronikus zene és a költészet találkozása. Rozina a bossa nova iránti rajongásáról is beszél. S a legendás filmet, az Oscar-díjas Fekete Orfeuszt (rendezte: Marcel Camus) idézi fel azzal a dallal, amely a jazz e szenvedélyekkel teli stílusának, válfajának alapvetése lett.

Beck György pedig meglepetéssel szolgál. Átadja azt az üzenetet, melynek címzettje: Dúzsi Tamás, a Görögszó világhírű „atyja”. A stúdió díszes bútorzatáról, az impozáns könyvespolcról az irodalom sem hiányzik, így a legnépszerűbb kortárs orgánum, a Nyugat Plusz folyóirat példányai is részei a gazdag egésznek. Érdekesség, hogy Pátkai, mint költő épp a legújabb Nyugat Pluszban mutatkozik be – művét Kisteleki Dóra illusztrálta.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: