Fél millió forint feletti négyzetméterár Veresegyházon?

Az ingatlanpiaci hírek a koronavírus megjelenése előtt a folyamatosan dráguló tendenciákról szóltak. Bár a járványidőszak alatt ez itt-ott megtört, de még mindig áremelkedésről beszélhetünk országszerte. A Veresegyházi Kistérségben is erről beszélhetünk. Hogy mindennek következtében hol kötöttek ki az árak, az ingatlannet.hu saját statisztikai adatait felhasználva számol be.

Veresegyház, Erdőkertes és Őrbottyán a drágulás élén

A Veresegyházi Kistérség települései közül kétségkívül Veresegyházon, Erdőkertesen és Őrbottyánban nőttek legnagyobb ütemben a családi házak átlagos négyzetméter árai tavaly március óta.

2020 márciusában egy veresegyházi családi házat még átlag 450 ezer Ft/m2-es áron kínáltak eladásra, 2021 májusában már 650 ezer Ft/m2-es áron. A 200 ezer forintos négyzetméterenkénti különbség önmagában is sok, hát még ha egy 100 m2 alapterületű házat nézünk. Ebben az esetben az árdifferencia 20 millió forint.

Őrbottyánban ennél is nagyobbat léptek a családi házak átlagos négyzetméter árai. Tavaly márciushoz képest átlagosan 260 ezer Ft/m2-rel drágultak meg a házak. Ennek eredményeképpen idén májusban 560 ezer Ft/m2 lett a kínálati átlagáruk.

Erdőkertesen is jócskán megemelkedtek az árak, bár nem olyan mértékben, mint Veresegyházon vagy Őrbottyánban. Itt „mindössze” 100 ezer forinttal – 530 Ft/m2-re – növekedett az eladásra kínált családi házak átlagára.

Az országban máshol is sokat drágultak a házak

Nemcsak a Veresegyházi Kistérség településein, hanem az ország több pontján is egekbe szökött a házak kínálati átlagára.

Például a nyíregyházi kínálatba idén májusban 320 ezer Ft/m2-es átlagáron kerültek a családi házak, mely majdnem 20%-kal magasabb, mint a tavaly márciusi átlagár. A vizsgált időszakban Békéscsabán 27%-os áremelkedést mért az ingatlannet.hu csapata, melynek következtében egy négyzetméter átlagára 220 ezer forint lett. Zalaegerszegen sem fogta vissza az árakat a járványidőszak, ugyanis ezen megyeszékhelyen egészen 30%-os volt a házak átlagárának növekedése.

Minek tudható be ez a folyamat?

Az, hogy szintet vagy akár szinteket léptek a családi házak átlagos négyzetméter árai, az a felkapottságuknak köszönhető elsősorban. A kijárási tilalom egy elég hosszú időintervallum volt ahhoz, hogy az emberek ráébredjenek, milyen nagy szükségük van a térre és a zöld környezetre. Így hát sokan döntöttek úgy, hogy belvárosi lakásukat egy vidéki házra cserélik. A vásárlás előtt állók sem vélekedtek másképp, ha tehették egy tágasabb, kerttel rendelkező ingatlant választottak. Azoknál pedig, akik a lakás mellett tették le a voksukat, az erkély lett fontosabb szempont.

A kertes házak népszerűségének oka tehát a karantén-hatásra vezethető vissza, és meglehet a home office beszüntetésével újra a téglalakásoké lesz a reflektorfény. Viszont addig, amíg nagy a kereslet és nem megfizethetetlen a vételár, drágulásnak lehetünk tanúi.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: