Felkészültek a nyitásra a balatoni strandok

A balatoni strandüzemeltetők felkészültek a nyitásra, a fizetős strandok belépőjegyeinek árai többnyire nem változnak idén sem – számolt be Győrffy Árpád, a balatoni strandokról információkat közlő Balatontipp.hu főszerkesztője az MTI-nek.    A strandüzemeltető önkormányzatok és vállalkozók az előző évi rendkívül csapadékos nyárhoz képest jobb szezonra számítanak. A karbantartási munkákon kívül kisebb fejlesztéseket hajtottak végre, többségük az új uniós támogatási ciklus pályázataira vár. Arra számítanak, hogy lesz támogatási forrás mind az infrastruktúra felújítására, fejlesztésére, mind az attrakciók bővítésére. Az idei szezonra elvégzett munkák részeként esetenként partfalat emeltek, homokos plázst alakítottak ki, sétányt-, új vizesblokkot-, és kerékpártárolót építettek. Több újabb helyen lesz a mozgássérültek vízbe jutását segítő szerkezet, és akad ahol vízilabda pályát, vagy vízi kalandparkokat alakítanak ki.
Az üzemeltetési költségek ugyan emelkedtek, főként a bérterhek miatt, az árakat a korábbi szinten próbálják tartani, mert a tapasztalatok szerint a vendégek fizetőképessége nem javult. A korábban ingyenes strandok az idén is azok maradnak.
A fizetős strandok közül a pénztárakat legkorábban Siófokon és Balatonalmádiban nyitják meg a hivatalos strandszezon indulásakor, május 15-én, a legkésőbb fizetőssé váló strandokon pedig csak az iskolai szünet kezdetétől kérnek majd belépőt. A strandok többsége jelenleg is látogatható, használható, sok helyen már szolgáltatásokat is nyújtanak (büfé, illemhely).
A napi felnőttjegy továbbra is a siófoki nagystrandon lesz a legdrágább, a főszezonban 1000 forint, ami egyébként hat éve változatlan. Keszthelyen az elmúlt években már megtették, és idén újabb 10 százalékkal csökentették az árat, így 800 forintba fog kerülni a belépés a Városi strandra. A füredi Esterházy strandon a tavalyi árakkal indul a szezon, ami a főszezonban 980 forint volt. Más strandokon esetenként előfordulnak kisebb emelések, de jellemzően 450-750 forint között maradnak a felnőtt napi belépődíjak. A gyerekek, diákok, nyugdíjasok általában ennek 50-60 százalékát fizetik. Egyre több helyen vezetnek ne családi jegyet, és jellemző az is, hogy meghosszabbították a pénztár nyitva tartási idejét, de az utolsó órákban csökkentett áron lehet majd strandolni.

2015. május 5.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: