Foo Fighters a Szigeten: legendák nyomában

Ellenben a tavalyi fesztivállal, amiről alig-alig villannak be kivételes pillanatok, addig a 2019-es Szigetről még sokáig fogunk beszélni. A Florence and the Machine vagy a Catfish and the Bottlemen fellépése okán éppúgy, mint a Le Caramantran utcaszínház reggae-falubéli mókáiról. A csúcs mégis a Foo Fighters bulija volt.

Napok óta újabb és újabb felvételeket aggatnak ki a bulin résztvevők a világhálóra a Sziget fesztivál zárónapján a legnagyobbak közé megérkező, a közönséggel egyenesen pajtiviszonyba került Foo Fighters koncertjéről. Dave Grohl és bandája emberségből, játékosságból, talentumból éppúgy leckét adott a futatott sztárocskáknak (csak egy friss példa: The 1975), mint profizmusból, alázatból, szívből játszott rock and rollból…

Ők maguk is érezhették, hogy ez a koncert kivételesre sikeredett, hiszen – ahogy a szervezők is nyugtázzák a show utáni őrületről szóló kommünikéjükben – „a Sziget történetében viszonylag ritkán fordul elő, hogy egy ekkora zenekar hozzájáruljon a koncertfelvétel közzétételére”. – A Foo Fighters záróshowja azonban a zenekar számára is olyan élményt jelentett, amit szívesen osztanak meg a rajongókkal – mesélte Kádár Tamás, a Sziget főszervezője.

Az emlékezetes koncert végén egyébként a közönség egy kerekesszékes rajongót emelt a színpadra, aki az utolsó szám végén, a zenekar buzdítására a színpadhoz vágta Dave Grohl gitárját, aki ezt üvöltötte ekkor a mikrofonba: „He’s the fucking star of the show, right there!” Pestiesen szólva persze az se volt semmi, hogy a zenekar legnagyobb slágereiből jó párat (All my life, Learn to fly, Pretender) már a buli legelején „elszórt”, amit azért kevés banda merne megtenni, ugyanakkor ez a tény (is) kitűnően jelzi/visszaigazolja: hol tartanak ma Seattle hős fiai.

Mondjuk ki: 2019-ben a világ legjobb rockbandája az övék!

Szabó Zoltán Attila

A kincset érő felvételek itt láthatóak:

Foo Fighters – The Pretender live @ SZIGET 2019 Foo Fighters – This Is A Call live @ SZIGET 2019 

https://youtu.be/N8jsvP0hhaMFoo Fighters – Everlong live @ SZIGET 2019 

https://youtu.be/68hknI9wrdU

Bónusz!

Foo Figters a Wembleyben – Jimmy Page és John Paul Jones társaságában – itt:

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: