A veszélyhelyzet ellenére javuló ügyforgalmi mutatók, időszerű ítélkezés a Fővárosi Ítélőtáblán

A Fővárosi Ítélőtábla időszerűségi és ügyforgalmi mutatóin annak ellenére jelentős mértékben javított, hogy 2020. március 12. napjától a világjárvány miatt bevezetett fokozott védekezési, illetve veszélyhelyzeti külön eljárásrend szerint látta el feladatait.

Dr Ujvári Ákos, a Fővárosi Ítélőtábla sajtószóvivője és Dr. Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke

2020. szeptemberétől a szervezeti egységek költözése, költöztetése és az új székhelyen (Budapest, II. kerület, Fekete Sas utca 3.) való elhelyezése is kedvezően befolyásolta a fellebbviteli bíróság tevékenységét – fogalmazott dr. Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke évértékelő sajtótájékoztatóján.

A Fővárosi Ítélőtábla bírái 2020-ban és a 2021. év I. negyedévében is több ügyet fejeztek be, mint amennyi érkezett, a peres ügyeknél ez 155 üggyel több befejezett ügyet eredményezett. 2020. április 1. napjától a Fővárosi Ítélőtábla ítélkezési tevékenysége munkaügyi szakággal bővült. 2020-ban a Fővárosi Ítélőtáblára összesen 5803 peres és nemperes ügy érkezett, amely az összes ítélőtáblára érkezett ügyek 52%-át tette ki.

A Fővárosi Ítélőtáblára érkezett 5803 ügyből 2020-ban a polgári, gazdasági, munkaügyi, büntető és katonai szakágakban összesen 2073 peres ügy érkezett. A gazdasági ügyszakban tavaly fejezte be a legtöbb ügyet, ez az országosan befejezett gazdasági ügyek 63,3 százalékát tette ki. A munkaügyi és a büntető szakág kivételével a befejezett peres ügyek száma mindenhol meghaladta az adott évben érkezett peres ügyek számát.

Munkaügyi ügyszakban ez azért nem valósulhatott meg, mert a bíróságok közötti hatásköri változások folytán 2020-ban az addig a Fővárosi, a Budapest Környéki és a Balassagyarmati Törvényszéktől valamennyi fellebbezett munkaügyi peres és nemperes ügy átkerült a Fővárosi Ítélőtábla újonnan felállt Munkaügyi Kollégiumához.

A Fővárosi Ítélőtábla mennyiségi mutatói mellett az időszerűségi mutatók is kedvezően alakultak. A peres eljárások 71,8 százaléka, míg a nemperes eljárások 98,2 százaléka fél éven belül, a nemperes eljárások döntő többsége (86,8%) már 3 hónapon belül befejezésre került. Az időszerűség kapcsán megállapítható, hogy 2020-ban a Fővárosi Ítélőtáblán a peres ügyek 71,8%-a fejeződött be 6 hónapon belül, míg a peres ügyek 36,7%-a 3 hónapon belül.

A Fővárosi Ítélőtábla dolgozóit minimálisan érintette a koronavírus megbetegedés, amely a 2020. évi ügyforgalmi adatokra is figyelemmel az ítélkezési munka mennyiségi mutatóit egyáltalán nem befolyásolta. Ezt segítette elő a bírósági épületbe történő belépésre vonatkozó szigorú eljárásrend, a kötelező maszkviselés és kézfertőtlenítés, a védőtávolság előírása, és a tárgyalótermek plexi elválasztófalakkal történő felszerelése, a tárgyalótermek, illetve az ügyfelek által használt helyiségek rendszeres fertőtlenítő takarítása és ózonfertőtlenítése, valamint az otthoni munkavégzés biztosítása.

Bővebb információkat a Fővárosi Ítélőtábla YouTube-oldala tartalmaz:

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: