Fővárosi Ítélőtábla: emelkedő ügyszám, időszerű ítélkezés

A Fővárosi Ítélőtábla országos viszonylatban kiemelkedően nagy ügyteherrel dolgozik, bírái azonban így is magas szakmai színvonalú, időszerű ítélkezési tevékenységet folytatnak, melyet a statisztikai adatok alátámasztanak – adta hírül a Fővárosi Ítélőtábla évértékelő sajtótájékoztatóján. Dr. Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke kiemelte: 2022-ben 2235 peres ügyet fejeztek be a tanácsok, a peres eljárások 89,9%-a, míg a nemperes eljárások 99,7%-a fél éven belül befejeződtek.

2022-ben a Fővárosi Ítélőtábla ítélkezési tevékenysége továbbra is megalapozott, eredményes és időszerű volt, amelyet az ügyforgalmi mutatók is tükröznek – hangsúlyozta dr. Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke. Az ítélőtábla működésére és tevékenységére 2022. évben már kevésbé volt hatással a koronavírus-járvány. Az év első felében a korábban bevezetett prevenciós intézkedések, telekommunikációs eszközök útján megtartott tanácsülések révén a bíróság működése folyamatos maradt, míg 2022. második felétől a korábban bevezetett megelőző intézkedésekkel a bírósági tárgyalásokat és a tanácsüléseket már személyes jelenléttel tartották meg.

Tavaly összesen 6998 peres és nemperes ügy érkezett a Fővárosi Ítélőtáblára, amely az összes ítélőtáblára érkezett ügynek több, mint a felét (55,6%-át) tette ki. 2022. március 1. napjával  Közigazgatási Kollégium került felállításra, melyben eljáró bírák kizárólagos, országos hatáskörrel ítélkeznek. Az érkezett ügyekből tavaly a polgári, gazdasági, munkaügyi, közigazgatási, büntető és katonai szakágakban összesen 5704 ügyet fejeztek be a tanácsok és 1355 ügy maradt folyamatban 2022. december 31-én.

Tavaly a Fővárosi Ítélőtáblára 1110 üggyel több érkezett, mint 2021-ben, a befejezett ügyek száma pedig 810 üggyel, míg a folyamatban maradt ügyek száma 294 üggyel nőtt. A folyamatban maradt ügyekhez képest ötször több ügyet fejeztek be. Az ítélkezési tevékenység magas szakmai színvonalát tükrözi, hogy a Kúriára érkezett fellebbezett határozatok döntő többsége, 70%-a helybenhagyással, a felülvizsgálatok 51,5%-a határozatok hatályában fenntartásával fejeződött be. A felülvizsgálati kérelmek megalapozatlanságát mutatta, hogy a felülvizsgálattal érintett határozatok tekintetében a felülvizsgálati kérelmek előterjesztése – a 2021. évvel megegyezően – 84%-ban eredménytelen volt.

A közelgő igazságügyi reformra tekintettel 2023. évben az új szabályozásnak megfelelő bírósági igazgatási tevékenység feltételeinek megteremtése kiemelt feladatnak mutatkozik – emelte ki a Fővárosi Ítélőtábla elnöke a sajtótájékoztatón.

av

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: