Fővárosi Ítélőtábla: fenntartható fejlődés, új médiastratégia

Dr. Ujvári Ákos sajtószóvivő és Dr. Ribai Csilla a Fővárosi Ítélőtábla elnöke

A Fővárosi Ítélőtáblán tavaly 10 614 ügyet fejeztek be, amely az országosan befejezett ügyek 52 százaléka – derült ki a szervezet évértékelő sajtótájékoztatóján.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke által 2016. április 22. napján meghirdetett Fenntartható Fejlődés Program keretében az ítélőtáblák rangsorában a Fővárosi Ítélőtábla 748 ponttal az első helyen végzett. Dr. Ribai Csilla, a FIT elnöke szerint az ítélkezés megalapozottságát mutatja, hogy a Fővárosi Ítélőtábláról a Kúriára érkezett 150 ügyből 135-öt fejeztek be, ebből 94 helybenhagyással zárult, és csak 2 esetben került sor az ítélőtábla határozatának hatályon kívül helyezésére. A Kúriáról 2016. évben felülvizsgálat folytán visszaérkezett 826 határozatot figyelembe véve megállapítható, hogy a felülvizsgálati kérelmek 87%-a nem vezetett eredményre.

 Ezt követően dr. Ujvári Ákos sajtószóvivő bemutatta a Fővárosi Ítélőtábla új sajtóstratégiáját, kiemelte a fő célokat: a közérthetőséget, a szakszerűséget, a proaktivitást és a médiumokkal való együttműködés szükségességét. Beszélt arról is, hogy a jövőben Médiaklub keretében vitatnák meg kötetlenebb formában a sajtó érdeklődésére számot tartó témákat. Imázsfilm készítését is tervezik, amelyben a Fővárosi Ítélőtábla szervezetben elfoglalt helyét, valamint ítélkezési tevékenységét mutatnák be. Elmondta, hogy valamennyi, a sajtó érdeklődésére számot tartó ügyben információkat tesznek közzé a honlapjukon – a „Tárgyalási jegyzék” és a Sajtószoba „Közlemények”-rovatban –, valamint a birosag.hu honlapon.

 

Az eseményen arról is beszámoltak, hogy az illetékességi szabályok változása miatt, január 1. óta a Székesfehérvári Törvényszék határozatai elleni fellebbezést már a Győri Ítélőtábla bírálja el.

 

 

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: