Fővárosi Ítélőtábla: növekvő ügyteher mellett időszerű ítélkezés!

Az ítélőtábla bírái nem csak időszerű, de egyúttal magas szakmai színvonalú ítélkezési tevékenységet folytatnak – hangsúlyozta dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a dr. Ribai Csillával, a Fővárosi Ítélőtábla elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón.

Senyei kiemelte: a Fővárosi Ítélőtábla a bírósági szervezet rendszerében betöltött fontos szerepéből is adódóan kiemelt ügyteherrel dolgozik, amely nem csak az érkezések és befejezések számában, hanem az ügyek nehézségi fokában is tükröződik.

A Fővárosi Ítélőtábla országos viszonylatban kiemelkedően nagy ügyteherrel dolgozik – erősítette meg Dr. Ribai Csilla elnök is, majd elmondta: bírái azonban így is magas szakmai színvonalú, időszerű ítélkezési tevékenységet folytatnak, melyet a 2023. évi statisztikai adatok is alátámasztanak. A Fővárosi Ítélőtábla bírái jártak el az összes ítélőtáblára érkezett ügy több mint felében, azaz 12 855 ügyből 7314 ügyben intézkedtek, mely az ügyek 56,9 százalékát teszi ki.

A Fővárosi Ítélőtáblára 4,68%-kal több ügy érkezett 2023-ban, mint 2022-ben. A befejezett ügyek száma országos szinten 0,8%-kal csökkent az előző évihez viszonyítva. A Fővárosi Ítélőtábla ugyanakkor 2%-kal több ügyet fejezett be az előző esztendővel összevetve. 2023-ban a folyamatban maradt ügyek száma országosan 25,7%-kal nőtt. Az időszerűség kapcsán dr. Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke kiemelte: 2023-ban 2139 peres ügyet fejeztek be a tanácsok, 2023-ban a peres ügyek 99,6%-a, azaz 2130 ügy fejeződött be 1 éven belül, míg a 6 hónapon belüli peres befejezések aránya is kiemelkedő, 81,8%-os mértékű. A Fővárosi Ítélőtábla ítélkezési tevékenysége továbbra is megalapozott, eredményes és időszerű volt.

Az ítélkezési tevékenység magas szakmai színvonalát tükrözi, hogy a Fővárosi Ítélőtábláról a Kúriára érkezett fellebbezett határozatok döntő többsége, 65%-a helybenhagyással, a felülvizsgálatok 42%-a a határozatok hatályában fenntartásával fejeződött be. A felülvizsgálati kérelmek megalapozatlanságát mutatta, hogy a felülvizsgálattal érintett határozatok tekintetében a felülvizsgálati kérelmek előterjesztése 86%-ban eredménytelen volt. A Fővárosi Ítélőtábla oktatási feladatkörében 23 regionális és helyi képzést szervezett a bírák és igazságügyi alkalmazottak részére.

Dr. Senyei György, az OBH elnöke, Dr. Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke és Dr. Ujvári Ákos, sajtószóvivő

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: