Gershwin visszatér

Szabó Zoltán Attila Gershwin szerelmei című zenés darabját eddig csak Budapesten játszották, de júliusban már vidékre is eljut a produkció! Elsőként Dunaújvárosban, a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában (2015. július 8. 20h) élvezhető a jazz-fantasy, amelyben a zeneszerző és szerelmei mellett Chaarlie Chaplin, Robin Williams, Fred Astaire és Elvis Presley is „előtűnik a semmiből”, avagy ők is részesei lesznek e túlvilági, mégis valósnak tűnő, hol tragédiát, hol kabarét idéző zenés előadásnak.

Szabó Zoltán Attila író, költő, az Újnyugat Irodalmi Kör alapítója, a József Attila Színház Legendák nyomában estjeinek művészeti vezetője tavaly írta Gershwin életéről – és haláláról – szóló, fanyar humorú, a drámai pillanatokat, tanulságokat sem nélkülöző darabját, amit ősszel mutatott be a Gourmet Színházhajó, Márkó Eszter rendezésében. A nagyszínházi premierre 2014. november 20-án került sor a Duna Palotában. Mindkét helyszínen azóta is sikerrel játsszák a produkciót, a Primus-hajón legutóbb június 18-án tehették ki a megtelt-táblát.

A címszereplőt Barabás Kiss Zoltán, a zseniális amerikai muzsikus szerelmeit Fehér Adrienn alakítja. A tragikus sorsú George Gershwin és két nagy szerelme, Kay Swift, aki maga is zeneszerző volt, és Paulette Goddard (Charlie Chaplin és a Rockyban Sylvester Stallone edzőjét játszó Burgess Meredith ex-felesége) ellentétes karakterek. Előbbi a jóság-, utóbbi a felkavaró nőiesség, a tündöklő szépség, egyszersmind az önzés megtestesítője. Gershwin számára Paulette a végzet asszonyának bizonyult, aki az érzékeny művész betegségéhez, depressziójához, korai halálához nagyban hozzájárult.

Szabó Zoltán Attila író

Szabó Zoltán Attila író

A mű szerzője Szabó Zoltán Attila elmondta: a darab megírását alapos felkészülés, könyvtárazás előzte meg, így eredeti dokumentumokra, feljegyzésekre, s a kortársak visszaemlékezéseire, hiteles életrajzi elemekre támaszkodik az alkotás, jóllehet alapvetően a szellemvilágban játszódik a történet. – Gershwin és szerelmei a túlvilágról már bátrabban szembenéznek hajdanvolt sikereikkel és kudarcaikkal. Nem keresnek folyton fogódzókat, s paradox módon, csak szellem-mivoltukban ébrednek rá, micsoda kincs is az élet! – nyugtázza az író.

Az előadás nem nélkülözi a kabaréelemeket sem. A jazz-fantasyben – Gershwinék mellett – olyan színész- és rocknagyságok is „feltűnnek”, s immár gondtalanul bolondoznak, mint a szellemalakban újra és újra Földre szálló Charlie Chaplin, Robin Williams, Fred Astaire, Oscar Levant, vagy Elvis Presley. Fehér Adrienn elképesztő bravúrral, olykor pillanatok alatt ruhát és személyiséget váltva, játszik, énekel, táncol hol Kay Swiftként, hol Paulette Goddardként kísértve meg a publikumot, no és Gershwint.

  • zs. –

 

 

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: