Gödöllő kistérségének évzáró ingatlanpiaci árai

A 2020-as év az ingatlanpiac szempontjából nem mondható mozgalmasnak. Ennek a koronavírus az oka. A járványidőszak ideje alatt ugyanis inkább a lassulás és a pangás jellemezte a piacot. Persze kivételek mindenhol vannak, például Gödöllő az egyik ilyen kakukktojás.

Gödöllőn emelkedtek az ingatlanárak

Az Ingatlannet.hu 2020-as évre vonatkozó statisztikai adatai alapján emelkedtek az átlagos négyzetméter árak Gödöllőn. Akár a családi házakat, akár a téglalakást nézzük, drágulást tapasztalhatunk.

A gödöllői téglalakások kínálati ára a tavalyi év kezdetén 500 ezer Ft/m² volt. Kisebb-nagyobb hullámzások után az év végére négyzetméterenként átlagosan 100 ezer forinttal drágultak meg, így novemberben az eladók 600 ezer Ft/m² átlagáron hirdették meg a téglaépíteses típusú lakásokat.

A családi házak átlagos négyzetméter ára szintén magasabb lett novemberben januárhoz képest. A téglalakásokkal ellentétben viszont a családi házak átlagárai folyamatosan, megszakítások nélkül emelkedtek a vírus első hulláma alatt. A második hullám pedig stagnálást hozott, a gödöllői házak az őszi időszakban végig átlag 420 ezer Ft/m² között mozogtak.

A térségben nem Gödöllőn a legdrágábbak az ingatlanok

Gödöllő előzőekben megismert ingatlanpiaci árai nem mondhatók pénztárcabarátnak, de ez a térség legtöbb városára igaz.

A gödöllői családi házak mellett 420 ezer Ft/m²-es átlagárral jellemezhetjük Pécel és Kerepes családi házait is. A térségben ráadásul ennél van még feljebb is. Csömörön, Kistarcsán és Nagytarcsán ugyanis tavaly novemberben átlagosan 440-470 ezer Ft/m² között kínálták eladásra a családi házakat. Szadán is mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki házat szeretne vásárolni, itt ugyanis egy négyzetmétert átlagosan 400 ezer Ft/m²-es átlagáron kínáltak eladásra 2020 végén.

Azok, akik kisebb büdzsével rendelkeznek és a térségben keresik az álomotthonukat, Dány, Vácszentlászló, Valkó, vagy akár Zsámbok is megfelelő választás lehet számukra. A települések közül Dányban a családi házakat négyzetmétereken átlagosan 240 ezer forintért, Vácszentlászlón 200 ezer forintért, Valkón 190 ezer forintért, Zsámbokon pedig 160 ezer forintért hirdették meg.

Most egyre többen felújítanak

A kormány által bevezetett lakásfelújítási program új szintre emelte a felújítási szegmenst. A program keretében a családok legfeljebb hárommillió forintnyi támogatás igényelhetnek 6 millió forintnyi felújításhoz. A támogatás nagy segítséget jelent a családoknak, mivel a meghatározott összeg komolyabb, átfogó felújítási-korszerűsítési munka finanszírozására is elegendő.

A jövőre vonatkozó várakozások 14 év óta nem látott csúcsra emelkedtek. A GKI és a Materpast kutatása alapján a magyar háztartások közül 14% (570 ezer háztartás) fog szánni egy nagyobb összeget felújításra a következő egy évben. A kutatás során azt is megállapították, hogy a családi házak lakói végeznének legnagyobb számban felújítást.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: