Gödöllőn a házak drágultak, a lakások olcsóbbak lettek

Koronavírus ide vagy oda, a családi házak ára sok nagyvárosban, illetve településen egyre magasabbra emelkedik. Közülük is vannak olyan példák, melyek esetében az áremelkedő tendencia töretlen. Ide sorolható Gödöllő is. Azt, hogy a drágulás milyen mértéket öltött, hova vezetett és végül az ingatlannet.hu saját statisztikai adatait felhasználva mutatja be.

Közel azonos árszínvonalon mozognak a gödöllői házak és lakások
A korábbi évekkel ellentétben idén máshogy alakulnak a Gödöllőn eladásra kínált ingatlanok árai, hiszen egyre szűkül az árolló a házak és lakások között. Ennek oka a koronavírus, ugyanis a karantén-élménynek köszönhetően egyre népszerűbbé és drágábbá váltak a kertes házak, míg a lakások kereslete és ára csökkenést mutatott.

Az ingatlannet.hu statisztikai adatai szerint 2021 januárja és júniusa között a családi házak átlagosan 20 százalékkal lettek drágábbak Gödöllőn. Míg az év elején átlag 450 ezer Ft/m2 volt a kínálati áruk, addig fél évvel később már 100 ezer forinttal drágábban kínálták őket eladásra.

Gödöllőn a lakások – a házakkal ellentétben – olcsóbbá váltak az idei évben. A csökkenés mértéke eddig 10%, melynek következtében a júniusi átlagáruk 580 ezer Ft/m2 lett. Az év második felében nem várható további áresés, inkább stagnálásra, kis mértékű áremelkedésre számíthatunk.

A családi házak nemcsak Gödöllőn drágultak
Míg Gödöllőn a családi házak átlagára 2021 első félévében 20%-kal lett magasabb, addig a téglalakások átlagára 10%-kal lett alacsonyabb. Ez a változás országszerte jellemző. Gödöllő kistérségében például Pécelen, Kistarcsán és Csömörön is megfigyelhető a trend.

A három település közül Csömörön ugrottak legnagyobbat az árak, méghozzá 40%-kal 510 ezer Ft/m2-ről 730 ezer Ft/m2-re. Az ingatlannet.hu Kistárcsán is nagy mértékű – 30%-os – drágulást mért, melynek eredményeképpen a kistarcsai házak átlagos négyzetméter ára júniusra majdnem elérte a 600 ezer forintot. Pécelen pedig 490 ezer Ft/m2 lett a családi házak júniusi átlagára egy 15%-os emelkedés után.

Kivételek mindig vannak. Ezúttal Kerepes a kakukktojás. A településen nemhogy növekedett volna a családi házak kínálati ára, hanem éppen ellenkezőleg, csökkenésnek indultak az elmúlt fél évben. Az áresés nem volt drasztikus, mindössze átlag 7%, így júniusban a Kerepesen családi ház után érdeklődök 410 ezer Ft/m2-es átlagárral találkozhattak.


Miért nem lettek olcsóbbak a házak a járványidőszak alatt?
Elsőre úgy tűnhet, mintha a koronavírus nem lett volna hatással a Gödöllő kistérségében eladó családi házak áraira, azért a valóságban sikerült lelassítani az emelkedő tendenciájukat. Még ha a jövőben egy újabb hullámmal is kellene szembesülnünk, nagy valószínűséggel még akkor sem zuhannának a mélybe az árak.

Az építőipari anyagok ára viszont szárnyal. Olyannyira, hogy már a kormány is elkezdett foglalkozni a témával. Az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szövetségének) elnöke a különadó bevezetését vetette fel. Ez azokat terhelné, akik ok nélkül és drasztikusan emelték az áraikat a megfizethetetlenség kategóriájába.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: