Gyógyfürdő ellátás igénybevételére vonatkozó általános információk

Orvosi rendelvény

Ha az állampolgár azt szeretné, hogy meleg vizes fürdőzése célzottan hasson betegségeire, első lépésként mozgásszervi panaszával fel kell keresnie a háziorvosát! Ő majd – az indokoltság esetén – beutalóval továbbküldi a beteget a területileg illetékes, vonatkozó járóbeteg szakrendelésre. Általában reumatológushoz, ortopéd- vagy fizikoterápiás szakorvoshoz vezethet az út.

A szakorvosok leggyakrabban gyulladásos és kopásos ízületi bántalmak esetén állítanak ki beutalót, hogy gyógyfürdőkúrán kezeltethesse magát a beteg.

Nem csak fürdőzés

A gyógyfürdőzés keretében azonban nem csak üldögélni kell a thermál gyógyvízben. A szakorvos másféle kúrát is javasolhat a beteg épülése érdekében. A gyógyfürdőellátás társadalombiztosítás által támogatott szolgáltatásaiba éppúgy beletartozik a gyógyvizes kádfürdő, az iszappakolás, a súlyfürdő és a szénsavas fürdő, mint az orvosi gyógymasszázs, a vízsugármasszázs és a víz alatti csoportos gyógytorna is.

Az is előfordulhat, hogy a szakorvos nem a felsoroltak közül választ ki kezelést, hanem úgynevezett komplex fürdőgyógyászati ellátást javasol. Ez esetben a gyógyfürdő saját szakorvosa dönti majd el, hogy a páciensnek milyen kezelésekre van szüksége az adott betegség gyógyításához.

Mikor, mennyi kezelés vehető igénybe?

A gyógyfürdőzésre vonatkozó szabályok értelmében tb-támogatással évente két kúrán vehet részt a beteg. Egy-egy kúra 15 alkalmat (kezelést) foglal magában, de a kezelések száma az egyes ellátásfajták tekintetében nem lehet kevesebb, mint 6 alkalom. A fürdőgyógyászati ellátások kombináltan is igénybe vehetők, de egy kúrában legfeljebb négy különböző fajtájú kezelést lehet rendelni.

A kúrára minden esetben vinni kell a szakorvos által kiadott kezelőlapot, amelyre feljegyzik az elvégzett kezeléseket.

Meddig lehet felhasználni a vényt?

Az ellátást rendelő vény kiállításának napjától számított 30 napon belül meg kell kezdeni a kezeléseket. A vény a gyógyászati ellátás igénybevételének megkezdésétől számítva 8 hétig érvényes.

Mit kell tenni a kúra végén?

A kúra befejezését követő három héten belül a beteg a nála lévő kezelőlapot köteles a gyógyászati ellátást rendelő orvosnak ellenőrző vizsgálat során átadni. Aki az ellenőrző vizsgálaton nem vesz részt, a kezelőlapot nem adja le, újabb kúrára nem jogosult.

Mibe kerül az ellátás?

Minden kezelésnek államilag szabályozott ára van, ennek fajtától függően 50-85 százalékát fizeti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, míg a fennmaradó rész a beteget terheli.

A kezelések aktuális árait az ellátást nyújtó gyógyfürdő hon-lapján lehet megtekinteni.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: