Javult a levegő minősége a pandémia idején

Főként az időjárás természetes változékonysága és nem az új koronavírus-járvány feltartóztatására életbe léptetett korlátozások miatt javult a levegő minősége a pandémia idején az amerikai, európai városokban – állapították meg amerikai kutatók, feltérképezve az emberi egészségre káros, 2,5 mikronos finomszemcsés anyagok (szálló por) légköri koncentrációját Kínában, Európában és Észak-Amerikában.

A St. Louis-i Washington Egyetem, a Goddard Űrrepülési Központ, a Kaliforniai Műszaki Egyetem és az új-skócai Galhousi Egyetem kutatói műholdas adatokat, földi telepítésű megfigyelő állomásokat és új számítógépes modellezési rendszert alkalmazva alig találtak változást 2020 januárja és áprilisa között a szálló por koncentrációjában az előző évek – 2019 és 2018 – azonos időszakához képest, egyetlen kivételtől eltekintve – olvasható az EurekAlert hírportálon.

A Science Advances című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban összehasonlítva a szálló por szintjét a három vizsgált év azonos időszakában – amikor a vizsgált térségekben mindenhol egyaránt elrendeltek kijárási korlátozásokat –, nem találtak sok nyilvánvaló jelet a levegő minőségének javulására Észak-Amerikában és Európában.

A legvilágosabb észlelhető jelet a szálló por csökkenésére az Észak-kínai-síkság fölött találtuk, ahol a legszigorúbb kijárási korlátozásokat rendelték el – mondta Melanie Hammer, a Washington Egyetem kutatója.

Hogy kiderítsék, valóban a kijárási korlátozások az okai ennek, a kutatócsoport vizsgálatot végzett. Egyik forgatókönyvükben a szennyezőanyag-kibocsátás állandó volt és csupán az időjárás volt egyedül a felelős a szállópor szintjének éves változásáért. Azt találtuk, hogy ez magyarázatot ad az általunk látott különbségek nagy részére – mondta Hammer.

Másik forgatókönyvükben csökkentették a közlekedés okozta és ember által előidézett más nitrogén-dioxid-forrásból származó szennyezést, amely tükrözte a kijárási korlátozásokat, amikor kevesebb ember ült gépkocsiba, kevesebb ipari létesítmény működött. Önmagában ez egyáltalán nem adott magyarázatot. De ha a kettőt vegyítettük, akkor vált érzékelhetővé az Észak-kínai-síkság szembeötlő eredménye – mondta Hammer.

A kutató szerint ezen kínai térségben azért volt olyan szembeszökő a változás, mert ott igen szennyezett a levegő normális időkben. Valószínűleg nagyobb csökkenést tapasztalunk egy olyan térségben, ahol magasabb szintről kezd csökkeni a koncentráció – magyarázta.

Észak-Amerikában és Európában egyenletesen csökken a szálló por koncentrációja. Meglepődtünk, hogy az időjárás ilyen domináns szerepet játszik a szállópor csökkenésében – tette hozzá.

MTI

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: