Jelentősen nőtt a mérgezések száma

Harminc százalékkal nőtt a bejelentett mérgezések száma 2014-ben a megelőző évhez képest, a halálos kimenetelű esetek aránya azonban csökkent. Továbbra sem változott, hogy a véletlen balesetek egy jelentős részében kisgyermek a mérgezés elszenvedője. Az összesítést az Országos Közegészségügyi Központ Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálata (ETTSZ) készítette el. Az ETTSZ statisztikája minden olyan mérgezést tartalmaz, amely következtében egészségügyi ellátásra van szükség.

Az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat az elmúlt évekhez hasonlóan összeállította és közzétette az elmúlt évre vonatkozó jelentését az emberi mérgezési esetekről. A mérgezéses eseteket nemek és korcsoportok szerint dolgozzák fel. Emellett olyan értékelési szempontok finomítják a statisztikát, mint a mérgezett lakhelye szerinti megye, a mérgezést előidéző anyag kategóriája (gyógyszer, ipari és háztartási szer, növényvédő szer, kábítószer, egyéb anyag), a mérgezés módja (véletlen, öngyilkos, szándékos, egyéb) és kimenetele (halálos, nem halálos).

Az elmúlt évben 24.141 mérgezéses esetet jelentettek az ellátásában részt vevő orvosok, egészségügyi intézmények. Ez 5.700-zal több, mint 2013-ban. A halálos esetek aránya tavaly 0,34% volt, ami viszont alacsonyabb érték a korábbi 0,5 százalékhoz képest. Az esetek nagyobb része tavaly is gyógyszermérgezés volt (62%). Ezt követik az egyéb anyagokkal (23%), ezen belül is főleg alkohollal (az egyéb anyagok kategóriáján belül ez 84%-ot képvisel) és az ipari és háztartási anyagokkal (9%) történt mérgezések.

Az adatsorok részletes lebontása is megtörténik, így látható, hogy például az ipari és háztartási anyagokkal történő mérgezések igen nagy hányada hypo-val, illetve az otthon előforduló egyéb tisztítószerekkel (mosószerekkel, mosókapszulákkal, hideg zsíroldókkal), szerves oldószerekkel, vagy etilén-glikollal történik. Az esetek egy jelentős része ugyan öngyilkossági szándékra vezethető vissza, de ennél jóval nagyobb arányt képviselnek a véletlen balesetek. Az ilyen jellegű mérgezéseknek gyakran gyermek az elszenvedője: az ipari és háztartási tisztítószerekkel történt összes mérgezés 40 százalékában 14 év alattiak az érintettek. Emiatt az Országos Közegészségügyi Központ most külön is felhívja a figyelmet a tavaszi nagytakarítással járó vegyszerhasználat veszélyeire.

A kémiai biztonságról szóló törvény értelmében a Magyarországon előforduló bármilyen eredetű, vegyi anyag okozta humán mérgezési eseteket az egészségügyi ellátó helynek minden esetben be kell jelentenie az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatnak. Ezen bejelentések alapján az ETTSZ 2003 óta összesítő jelentést készít, amit az egészségügyért felelős minisztériumnak, az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak és a Központi Statisztikai Hivatalnak küld meg.

 

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: