Kamerák a rendőrautókban

Szolgálati gépjárművekben elhelyezett kamerák tesztelését kezdi meg a rendőrség március elején. Az ipari PC-k alkalmazásával többek között a rendőri intézkedések jogszerűségét is igazolhatják, de az elkövetett bűncselekmény, szabálysértés stb. is bizonyítást nyerhet.

A kísérleti jelleggel felszerelt kamerák hét helyen – a Debreceni, a Dunaújvárosi, a Fonyódi, a Nagykanizsai, a Nyíregyházai, a Pécsi és a Tatabányai Rendőrkapitányságon – kerülnek alkalmazásra. Az ORFK Kommunikációs Szolgálat tájékoztatásából megtudhattuk, hogy az intézkedők számára a felvételek készítéséhez szükséges jogszabályi felhatalmazást a Rendőrségről szóló törvény biztosítja.

A felvételek, a rögzítés helyszínén elkövetett bűncselekmény, szabálysértés, vagy a közlekedés szabályainak megsértése miatt indult büntető-, szabálysértési, vagy más hatósági eljárás során, körözött személy, vagy tárgy azonosítása, a rendőri intézkedés jogszerűségének közigazgatási eljárásban történő vizsgálata céljából, illetve az érintett személy jogainak gyakorlása érdekében használhatóak fel.

Amennyiben a rögzített felvételek alapján megindított eljárásban azokra nincs szükség, a rendőrség harminc nap elteltével automatikusan törli.

A tájékoztatás szerint a felvételek készítésének célja a rendőrök által észlelt jogszabálysértések rögzítése, a rendőri intézkedések elleni panaszok elbírálásához szükséges bizonyítási eszközök biztosítása, illetve az intézkedő rendőr védelme.

A Rendőrség az érintettek tájékoztatása érdekében a képrögzítővel felszerelt szolgálati gépjárműveken „Képfelvétel rögzítés” feliratokat helyezett el, illetve a rendőr az intézkedés megkezdése előtt – amennyiben az annak eredményességét veszélyeztetné, úgy az intézkedés befejezését követően – az intézkedés alá vont személy figyelmét felhívja, hogy az intézkedésről – törvényi felhatalmazás alapján – képfelvétel készül.

A Rendőrség azt reméli, hogy az intézkedések ilyen formában történő rögzítése hozzájárul az intézkedő rendőrökkel szemben tanúsított erőszakos magatartások számának visszaszorításához, és pozitív hatást gyakorol az intézkedés alá vontak jogkövető magatartására, az intézkedő rendőrök munkájának szakmai színvonalára.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: