Karácsonyi vásárlás online – Legyünk óvatosak!

Sokan az interneten keresztül szerzik be a karácsonyi ajándékokat, hiszen így sok időt és energiát spórolnak meg. Nem árt azonban néhány dologra odafigyelni, nehogy csalás áldozatai legyünk!

Közeleg a karácsony, már sokan elkezdték beszerezni az ajándékokat, de olyanok is akadnak, akik az utolsó pillanatra hagyják. Nem csupán ebben szakad két táborra a vásárló közönség, hanem a vásárlás módját tekintve is. Sokan a bevásárlóközpontokban szerzik be a meglepetéseket, de egyre nagyobb arányban választják az online vásárlást is, hogy egyszerűbben és gyorsabban elvégezhessék az ajándékok beszerzését.

Forrás: Pixabay

 

Elektronikus kereskedelem alakulása

Ahogyan évről évre nő az online vásárlók száma és az elektronikus kiskereskedelem forgalma, úgy természetesen a decemberi időszakra is igaz ez, egyre többen választják az interneten keresztüli vásárlást a karácsonyi rohamban.

Forrás: www.e-net.hu

 

Nem véletlen, hogy sorra nyitnak az új webáruházak, hogy ki tudják szolgálni az online vásárlásra nyitott közönséget.

Internetes vásárlás jellemzői

Az internetes vásárlásnak számos pozitív oldala van, hiszen nem kell sorban állnunk az üzletekben, így jelentős időt spórolhatunk meg. Nagyobb választékot találunk, tulajdonképpen a világ bármely pontjáról rendelhetünk. Ráadásul a nap 24 órájában megtehetjük ezt, nem vagyunk nyitvatartási időhöz kötve. Ezenkívül össze is tudjuk hasonlítani a kínálatot, tehát sok esetben még pénzt is spórolhatunk.

Természetesen az előnyökön túl tudnánk sorolni olyan tényezőket is, ami visszatántorít néhány potenciális vásárlót. Többek között ilyen lehet a szállítási díj, vagy az online bankkártyás fizetés. Ezeken könnyedén túl lehet lendülni, viszont összességében nem árt, ha elővigyázatosak vagyunk.

Mire figyeljünk?

Számos webáruház alakul a Black Friday és a Karácsony időszakában, hiszen a megnövekedett forgalom miatt már induláskor jelentős bevétellel kecsegtet. Az éves bevétel nagy százaléka realizálódik ezekben a hetekben.

Viszont sajnos nem csak tisztességes szándékú weboldalakkal találkozhatunk, többen esnek csalás áldozatául. Gyorsan szeretnénk letudni a vásárlást, gyakran sürget az akció határideje is és kevésbé vagyunk körültekintőek. Ez nagy hiba! Sajnos előfordul, hogy a webáruház tulajdonképpen nem is árul semmit, csak egy adathalász oldallal van dolgunk és a személyes-, vagy bankkártya adatainkra pályázik. Rosszabb esetben a nemlétező termékek ellenértékét is elcsalják tőlünk, hiszen kifizetjük az árat, de aztán nem kapjuk meg a beígért csomagot, vagy valami teljesen mást küldenek, silány minőségben.

Hamis webáruházak jellemzői

Nem árt megbizonyosodnunk arról, hogy megbízható webshoppal van-e dolgunk. Ebben segíthet, ha megnézzük, milyen régi webáruházról van szó. Ellenőrizzük, hogy mikor lett regisztrálva a domain és ki a tulajdonosa! Természetesen önmagában nem probléma, hogy egy online shop nemrégiben alakult, de számos más gyanakvást keltő tényezővel együtt már rosszat sejtet. Az irreálisan olcsó áraknak se mindig dőljünk be! Léteznek jó akciók persze, de ha nagy értékű termékeket igen jelentős kedvezménnyel árulnak, az gyanút kelthet. Ahogyan az is, ha nincsenek vélemények az áruházról sem az oldalon, sem pedig különféle fórumokon, vagy ugyan vannak, de hamisnak tűnnek. Ha pedig eleve olyan véleményeket olvasunk, melyek az átverésre utalnak, inkább válasszunk másik webáruházat!

Bizonytalanságra adhat okot, ha nem találunk semmiféle elérhetőséget a tulajdonosokhoz, de a szállítás módjáról, a kézbesítő cégről, vagy a fizetés menetéről sem kapunk pontos információkat.

A fizetésnél pedig még inkább legyünk körültekintőek! Amennyiben új és gyanús honlapról vásárolunk a legjobb, ha nem adjuk meg bankkártyánk adatait, hanem utánvétes fizetést választunk, vagy pedig győződjünk meg róla, hogy valamely nagy és ismert szolgáltatón keresztül történik a fizetés, melyekben megbízunk. Továbbá legyünk benne biztosak, hogy egy titkosított csatornán keresztül adjuk meg valamennyi adatunkat, azaz a honlap rendelkezik SSL tanúsítvánnyal. Ezt onnan tudhatjuk, hogy a böngésző címsorában egy lakat ikon jelenik meg az URL mellett.

Egy szó mint száz, csak biztonságos oldalakról vásároljunk! Nyugodtan szerezzük be online a karácsonyi ajándékokat, de legyünk óvatosak és körültekintőek!

Forrás: Rackhost Zrt.

 

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: