Kecskemét az idei Múzeumok éjszakája kiemelt városa

Az országszerte százezreket vonzó rendezvényt június 25-én tartják – mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szerdán a Bács-Kiskun megyei városban.2016-02-24_14h58_01

A Múzeumok éjszakáját hagyományosan a Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton tartják, az idei rendezvény a hősök, felfedezők, újítók tematika köré épül.
A nyári programot felvezető tájékoztatón az államtitkár azt is közölte, hogy az országos rendezvénysorozat színes programkínálatát a múzeumok számára meghirdetett 4 millió forintos szakmai pályázattal ösztönzik.     A négy kategóriában – a legjobb, a legtartalmasabb, a leginnovatívabb programokat kínáló, valamint a közönség által leginkább kedvelt múzeum – meghirdetett pályázat ösztönzés arra, hogy a Múzeumok éjszakáján résztvevő közgyűjtemények és kiállítóterek minél több, a kiemelt tematikához illeszkedő programkínálattal, innovatív kezdeményezésekkel, a helyi identitást és kötődést erősítő eseményekkel várják a látogatókat – közölte az államtitkár, hozzátéve, hogy a díjakról szakmai zsűri dönt. A részletes pályázati kiírásról a www.skanzen.hu oldalon, illetve a múzeumszakmai portálokon tájékozódhatnak az érdeklődők. A pályázat beadásának határideje 2016. április 10.     Hoppál Péter emlékeztetett: tavaly rekord született a Múzeumok éjszakáján, hiszen a mintegy 2000 programot kínáló 400 intézménybe 420 ezer ember látogatott el 2015 júniusában. Nagy sikere volt az Élő Erdély című tematikának, és mintegy 10 ezer látogatója volt az elmúlt év kiemelt városában, Egerben található Dobó István Vármúzeumnak – sorolta az eredményeket az államtitkár.     Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: 2015-ben a város 42 helyszínén 15 ezer vendéget számoltak. Hozzátette: az idei rendezvényen is negyvennél több helyszín várja a látogatókat Kecskeméten.     Ebben az évben a város szülöttjére, Katona Józsefre emlékeznek a Múzeumok éjszakáján, a látogatók személyesen is találkozhatnak hőseivel a programokon – számolt be a polgármester.     Az eseményen a tavalyi Múzeumok éjszakáján meghirdetett Te is megvennéd? című termékfejlesztési pályázat díjait is átadták. A fődíjat Káposztás Judit kapta Pecsétgyűjtó és pecsétkészlet munkájáért. Második helyezést ért el Bártfay Réka Ízes éjszaka című munkájával. Ezt a munkát a zsűri továbbfejlesztésre ajánlotta. A harmadik helyen Lázárné Németh Orsolya végzett Fémkorong című pályaművével.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: