Keresett szakmák 2026-ban

Pincérre, fodrászra és kőművesre állítólag már tíz év múlva sem lesz szükség, viszont olyan szakemberre, aki az ezekre a munkára épített robotokat programozza, nagyon is. Még számos elképesztő szakma jön létre a nem túl távoli jövőben. Egyáltalán nem hasraütés-szerű jósolgatás a jövőkutatás. A meglévő és fejlesztés alatt álló technológiák, a gazdasági folyamatok és várható válságos és fellendülési időszakok matematikai modellezésére épülő futurológia viszonylag pontosan előre tud jelezni társadalmi folyamatokat, technológiai áttöréseket is. Persze annál pontosabban, minél közelebbi jövőről van szó.Az talán senki számára nem meglepő, hogy éppen ipari forradalom idején élünk. Csakhogy az információ és robottechnológia valahol ott jár, ahol a robbanómotor és a távközlés a 19. század végén. A Futurism című magazin most arra kért néhány komoly hírnevű kutatót, hogy tegyenek kísérletet arra, mik lesznek tíz év múlva (tehát nem olyan sokára) a legjobban fizetett és legkeresettebb állások.Azt már most tudjuk az előrejelzésekből, hogy a 800 legfontosabb munkakörnek akár a fele is megszűnhet egy évtizeden belül, mert egyszerűen nem lesz szükség emberi munkavégzésre sok, főleg kétkezi munkát igénylő területen. A helyükre viszont számos új, innovatív tudást igénylő szakma léphet. Nézzünk ezek közül néhány meglepő jövő hivatást.

1. A neuro-implantációs szakemberek a neurobiológiai forradalomnak köszönhetően lesznek keresettek. Az agysebészek, ideghálózat fejlesztők, implantációs technikusok, emléktárolási szakértők mind komoly karriert futhatnak be. Egyrészt azért, mert nagy piaca lesz az emberi ismeretek és agyi kapacitás kiterjesztésének, másrészt mert a technológiai megoldások odáig jutnak, hogy az emberi képességeket megsokszorozó implantátumokat ültetünk majd a testünkbe.

2. Okosotthon gondnokokra is szükség lesz. Hiszen tíz év múlva a háztartásunk akár minden eszköze az internetre kapcsolódhat, és kommunikálhat egymással. 2020-ra ez a terület 17 ezer milliárd dolláros piacot fog jelenteni, ehhez mért szakember igénnyel, akik képesek nem csak beüzemelni az okosotthonok eszközeit, de összehangolni is a tévé, a hűtő, a légkondícionáló, a riasztó, és az autó kommunikációját.

3. Virutális valóság mérnökökként is végezhetnek a mai kisiskolások, hiszen ők lesznek azok, akik az egyre növekvő népszerűségű virtuális valóság eszközöket megtöltik tartalommal. Mondjuk úgy, hogy az új lakás berendezését egy erre való szemüvegben oldhatjuk meg, és úgy láthatjuk az átalakított otthont, mintha már megvalósult volna. A munkahelyen, a szórakozásban, az üzletben és a vásárlásban nélkülözhetetlenek lesznek ezek a szakemberek.

4. Szabadúszó professzorok: független és céghez, egyetemhez nem kötődő tudósokról van szó, akiket hosszabb-rövidebb időre lehet igénybe venni oktatási célokra. Egy évtized múlva a szakemberek szerint már nagyon más lesz a felsőoktatás és a felnőttképzés. Online fogunk tanulni, az elméleti ismereteket pedig a saját időbeosztásunk szerint ilyen szabadúszó oktatóktól szerezhetjük meg, megfelelő díjazás fejében.

5. Városi gazdálkodók: a 21. század egy nagy lépése lesz, hogy visszatér a helyi növénytermesztés az emberek életébe. A városi környezetben megvalósuló tetőkertek és közösségi farmok pedig a környezetvédelmet is figyelembe véve, sok kis gazdálkodási egységként működnek majd, városi gazdák munkáját igényelve. A futurológusok szerint ezek a szakemberek egyrészt maguk gazdálkodnak, ha megfizetik őket, másrészt ők fogják megtanítani a következő évtized városlakóit az egyéni igényeket kielégítő zöldség és gyümölcstermesztés városi tudnivalóira.

6. 3D nyomtatási mérnökök is kellenek, ami a ma egyre terjedő technológiát ismerve nem meglepő. 10 év múlva a három dimenziós nyomtatás, vagyis, hogy az alaprajzot vesszük, a kész terméket pedig otthon nyomtatjuk, már általános lehet, és ehhez sok szakemberre van szükség, akik nem csak a nyomtatókat, de a hozzájuk szükséges szoftveres termékterveket is elkészítik. A nyomtatott termékek aránya az összes kiskereskedelmi termék harmadát is elérheti.

Természetesen a nanosebészet, az információ feldolgozásában jártas adatmérnökök, vagy a robotok üzemeltetéséért és karbantartásáért, na meg programozásáért felelős hivatásosok mellett számos új munkakör létrejötte várható. Csak egyelőre nehéz kiszámítani – mondják a jövőkutatók –, hogy melyek esetében lesz szükség emberi kézre és szemre, és melyeket oldanak meg helyettünk az addigra kifejlesztett gépek.

Forrás: csalad.hu

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: