Két év alatt duplájára nőtt a hazai napelemes kapacitás

Duplájára nőtt a hazai napelemes rendszerek beépített teljesítménye 2021 végéhez képest – tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium a Facebook oldalán.

Közölték: 2024 februárjában is folytatódott a napenergia lendületes térnyerése Magyarországon. Az ipari naperőművek kapacitása 3478 megawattra nőtt, háztartási méretű napelemes rendszerekből pedig már közel 260 ezer működik 2362 megawatt összteljesítménnyel.

A saját célra termelő erőművek további 260 megawattjával a teljes napenergia kapacitás elérte a 6100 megawattot, így hat évvel az eredeti határidő előtt valóra váltak a korábbi 2030-as célszámok (6000 megawatt összteljesítmény és 200 ezer háztartási kiserőmű).

A Nemzeti Energia- és Klímaterv felülvizsgált változata ezért a következő évtized elejére 12 000 megawatt naperőművi kapacitással számol – tájékoztattak.

A tavalyelőtti több mint 1000 megawatt után 2023-ban is rekordmértékben, mintegy 1600 megawattal nőtt az összes napelemes beépített teljesítmény. A napenergia aránya az európai országok közül Magyarországon a második legmagasabb, 18 százalék feletti az áramtermelésben.

A 2021 végi adatokhoz képest több mint kétszeres a bővülés a naperőművi összteljesítményben, és közel van a duplázás a háztartási méretű kiserőművek darabszámában is.

A jövő a zöld energiáé: a kormány a 75 milliárd forint keretösszegű Napenergia plusz programmal segíti a családokat a modern napelemes rendszerek telepítésében.

A mostanáig beérkezett közel 12 ezer támogatási kérelem elbírálása folyamatosan zajlik. Ezer pályázó esetében már a kedvező döntések is megszülettek, kivitelezőik az elosztói engedély birtokában megkezdhetik a napelemek és energiatárolók beszerzését, üzembe helyezését – írták.

MTI 

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: