Kevesen terveznek autóvásárlást egy éven belül

Kevesen vennének autót egy éven belül, a megkérdezettek mindössze 6 százaléka vásárolna biztosan, 29 százalékuk elképzelhetőnek tartja, 65 százalék pedig egyáltalán nem tervez autót vásárolni – derül ki a K&H 30-59 évesek körében a tavalyi utolsó negyedévben végzett reprezentatív felméréséből.

A K&H az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a magyar autópark folyamatosan öregszik, a járművek átlagéletkora már átlépte a 15 évet, de az általános áremelkedés, a gazdaság lassulása és az autók drágulása miatt a többség nem számol autóbeszerzéssel rövid távon.

Hozzátették, hogy a magyar vásárlók körében még mindig a hagyományos – benzin- és dízelmotoros – kocsik a legkedveltebbek, amit részben a hibridek és a villanyautók magasabb ára magyaráz.

A vásárlást fontolgató válaszadók közül 43 százalék választana benzines autót, 21 százalék dízelmotorost és 13 százalék hibridet. A villanyautók népszerűsége továbbra is alacsony, a válaszadók mindössze 7 százaléka gondolkodik ebben.

A felmérés szerint az autóvásárlást fontolgatók 27 százaléka szeretne új autót – elsősorban a diplomások és a magas jövedelműek –, míg a többség használtban gondolkodik.

A megkérdezettek átlagosan 3,4 millió forintért vennének autót. Azok, akik használt autót vennének átlagosan 2,1 millió forintot költenének rá, akik újban gondolkodnak, azok 6,7 millió forintos keretet szánnak a vásárlásra.

A közleményben megjegyezték, hogy 6,7 millió forint csak a legalacsonyabb áron elérhető új autókra elég. A gépkocsik ára jelentősen emelkedett az elmúlt időszakban: januárban például a KSH adatai szerint több mint 24 százalékkal voltak drágábbak, mint egy évvel korábban.

A K&H reprezentatív kutatásában 500 magyart kérdeztek meg a 30-59 éves korosztályból.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: