Kia Sportage: a minőség jegyében

A Kia feltartóztatatlannak tűnik, holott a világ autógyártása, éppenséggel nem a legszebb napjait éli. A jelek szerint, a koreaiak azon modelljeikkel is ügyesen taktikáznak, amelyek már régebbiek, vegyük példának az 1993 óta létező Sportage automobilt. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a Sportage 2022-ben is képes volt elhozni Az év autója díjat Spanyolországból és Görögországból. S itthon is joggal népszerű.

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) által frissen kiadott adatok szerint a személyautók európai piacán a Kia részesedése rekordnagyságúra, 4,8%-ra emelkedett 2022-ben. A márka 2021-es európai piaci részaránya 4,3 százalékos volt. Tavaly a koreai gépjárművek értékesítése az EU, az EFTA-országok és az USA piacán egyaránt jelentősen növekedett; a márka 542 423 darabos tavalyi értékesítése 7,9%-kal múlta felül az egy évvel korábbit (502 677 db). Mindez kiemelkedő eredmény annak tükrében, hogy az európai személyautó-piac 4,1 százalékos visszaesést „produkált” ugyanebben az időszakban.

A Kia-palettán előkelő helyen áll a Sportage, melyet úgy 2003 táján volt szerencsém először tesztelni, de akkor nem győzött meg a szerkezet. Igaz, a világ, és az autóipar azóta nagyot fordult, s a Kia evolúciója egyike a legkülönlegesebb előremeneteleknek (úgy, hogy közben nem egy márka rükvercbe kapcsolt, jópár ki is múlt). Napjainkban a Kia akkor is, ha épp nem csinál nagy truvájt, gusztusos portékákkal áll elő. Erre példa a Sportage. Az általam vezetett Gold Style-változat szépen „muzsikáló” hibridnek, kidolgozott SUV-modellnek mondható.

Az autó futóműve pedig kiváló, a kanyaroktól nem kell tartani. A fékezés lehetne talán kevésbé darabos… Az akkumulátor kapacitása: 1.49kWh. Jelentékeny a csomagtér, ráadásul a hátsó ülések könnyen hajtogathatóak, így akár 1780 literes rakteret is kiügyeskedhet magának az emberfia. A Sportage nem kimondottan sportos autó, de ha úgy hozza úri kedvünk, azért mértéktartóbb terepjárással kalkulálhatunk. Összességében azonban a kocsi a hétköznapokra szabott, elegáns szerzet. Kitűnő kormányművel megáldott, ám minden tartományában az elvárhatóra, a jó átlagra hitelesített gépjármű. Elfogadható a fogyasztása, a designja is.

Amiben a Kia négykerekűje kifejezetten erős: az a belső tér. Finom anyaghasználat, ízlésesség – szinte a prémiumkategóriát súrolva. A navigációs pult, avagy a műszerfal az összes fontos részletre kiterjed; a mozivászonszerűen ívelt felületen sorjázó adatok, információk, látnivalók a felhasználóbarát környezet iskolapéldája. A hangrendszerről nem szólva.

Sz. Z. A.

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: