Korai fejlesztés napja

Egyetlen ember sem tökéletes, ettől válik emberivé. Ha magunkba nézünk, megállapítjuk, hogy milyen téren tudnánk még fejlődni. Nagyobb figyelem irányul a gyermekeink felé, hiszen összes rezdülésüket óvó szemek kísérik a nap minden percében. Szeretnénk, ha minél hasznosabb útravalóval indíthatnánk őket el az életben.

Ma már köztudott a gyermekek korai fejlesztésének jelentősége. Ismeretterjesztő könyvekben és az interneten is számtalan módon utána lehet nézni a témának, de hathatós és megnyugtató eredményt csak szakemberek bevonásával érhetünk el. Minél kisebb korban ismerik fel a fejlődés egyenetlenségeit, tárják fel az okait, korrigálják a lemaradásokat, annál nagyobb az esély a harmonikus fiatal és felnőttkorra.

A feladat az egészségügyi, szociális és köznevelési intézmények összefogásával válik lehetségessé.

A pedagógiai szakszolgálatok ebben jelentős szerepet kapnak. A korai fejlesztés, oktatás és gondozás feladata az ellátásra való jogosultság megállapításának időpontjától kezdődően a gyermek fejlődésének elősegítése, a család kompetenciáinak erősítése, mely magában foglalja a komplex gyógypedagógiai fejlesztést, tanácsadást, a társas, a kommunikációs és nyelvi készségek fejlesztését, a mozgásfejlesztést és a pszichológiai tanácsadást is.

Budapesten a vizsgálatok és terápiák a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat székhelyén és 32 tagintézményeiben valósulnak meg. – mondta Mosányi Emőke, az intézmény főigazgatója. Ebben az évben első alkalommal rendezzük meg intézményi szinten a „Korai fejlesztés napját”. A jeles nap kapcsán szeretnénk felhívni a figyelmet a kora gyermekkori prevenció és intervenció jelentőségére. Minél korábban ismerik fel, segítik és fejlesztik a gyermekeket, annál nagyobb esélyt kapnak arra, hogy harmonikusan élő felnőtt váljék a kicsikből. – folytatta a főigazgató asszony.

Tagintézményeinkben 2015. május 7-én tanácsadással, bemutató foglalkozásokkal, előadással várnak minden érdeklődőt.

A Korai fejlesztés napja programfüzete itt megtekinthető: http://fpsz.hu/a-korai-fejlesztes-napja-2015-programfuzet/

 

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: