Lejár néhány, 20 évvel ezelőtt bevont bankjegy átváltási határideje

   Már csak egy-két hónapig lehet névértéken átváltani a készpénzforgalomból 20 évvel ezelőtt bevont barna 5 ezer forintos, a zöld, Bartók Béla portréval ellátott ezer forintos és a lila, Ady Endre arcképét ábrázoló 500 forintos bankjegyeket, utána értéküket vesztik – hívta fel a figyelmet a jegybank a honlapján.

   A közlemény szerint az 1999. július 27-én bevont barna 5 000 forintos bankjegyet július 26-ig, az 1999. szeptember 1-én bevont zöld 1 000 forintost és lila 500 forintost pedig augusztus 30-ig lehet átváltani a Magyar Nemzeti Bank (MNB) munkanapokon nyitva tartó lakossági pénztárában.

   Az MNB 2014-ben kezdte meg a forgalomban levő forintbankjegyek cseréjét, képi megjelenésében valamint biztonsági elemeiben megújított, korszerűbb bankjegyeket hoz forgalomba. A régi, 1997-től kibocsátott bankjegyeket fokozatosan bevonják. A jegybank célja, hogy a kibocsátási program lezárultát követően ­– várhatóan 2019-től – már csak az új bankjegysorozat címletei maradjanak törvényes fizetőeszközként a készpénzforgalomban.

    A bankjegyek bevonása azt jelenti, hogy az adott bankjegycímletet nem kötelező elfogadni a készpénzforgalomban. A bevonási határnapot követően a posta és hitelintézetek három éven keresztül, területi korlátozás nélkül és díjmentesen átváltják a bevont bankjegyeket törvényes fizetőeszközre, az MNB pedig a bevonástól számítva még 20 évig.

MTI

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: