Magyar Kert és a többiek

2016. január végén került megrendezésre a MAGYAR KERT szakkiállítás, amellyel együtt a SZŐLÉSZET és PINCÉSZET az AGROmashEXPO, valamint az AgrárgépShow is bemutatkozott a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. Otthon rovatunkhoz kapcsolódóan, a kiállításcsokorból elsősorban a kertekkel kapcsolatos területek voltak érdekesek számunkra, bár jelentős számban van olvasóink között, aki földműveléssel és szőlészettel foglalkozik, sőt többen érdeklődnek a szőlőlé bor formájában történő fogyasztása és a modern pálinkafőző szerkezetek végtermékei iránt is. Utóbbiak előállításához szükséges kellékeket is megcsodálhattunk többek között.

A kiállításra idén is rengetegen látogattak el, s a szervezők újabb csúcsra számítanak. Ganzer Gábor a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója szerint a gazdasági növekedés, illetve a kiállítói kedv visszatérése áll a Hungexpo tavalyi lendülete mögött. A vezérigazgató reményét fejezte ki, hogy a tavalyi 42 ezres látogatószám után újabb csúcsot döntenek, ami be is teljesült.

Magazinunkkal és munkatársainkkal is találkozhattak a látogatók a 17-es pavilonban partnereinknél, az Aquarex ’96 Kft., a Hírös Fóliaház Kft. és a Telifa Zrt. standjainál.

Aquarex '96 Kft. Hírös és Hírnökös  Hírös Fóliaház - Hírnökkel A Telifa Zrt. asztalánál A Telifa és a Hírnök munkatásra  A Telifa Zrt. munkatársai

Kínáló állványon a Hírnök Magazin  Terítéken a Hírnök Magazin Hírnök

Soha ennyi traktor!

A magyar agrárium és általában a magyar gazdaság javuló eredményeit tükröző, sikeres kiállítást zárt a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont. A január 27-30. között megrendezett 34. AGROmashEXPO-n és 6. AgrárgépShow-n, a velük egy időben rendezett Magyar Kert, valamint a Szőlészet és Pincészet szakkiállításokon a tavalyinál is több látogató és kiállító volt jelen.

Az ország legnagyobb, leglátogatottabb és leglátványosabb mezőgazdasági szakkiállításán több mint 45 ezer (köztük több ezer határon túlról érkezett) látogató volt kíváncsi 350 kiállító termékeire. A Vásárközpont teljes területén, vagyis 9 pavilonban és a hozzájuk tartozó szabadterületen, tehát 38 ezer négyzetméteren több ezer mezőgazdasági gép, köztük 260 traktor mutatkozott be, valamint a 2016-ban Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díjjal elismert gépek és fejlesztések.

A kiállítás megnyitóján Fazekas Sándor mezőgazdasági miniszter elmondta: tavaly a gazdák több mint 100 milliárd forintért vásároltak gépeket. Ez 2 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Egy felmérés szerint idén is 90 százalékuk tervez újabb fejlesztéseket (kétharmaduk gépet vásárolna). És mivel az ágazatban idén elindult két, összesen 600 milliárd forintos támogatási program, nem csoda, hogy a gazdálkodók ennyien ellátogattak a Hungexpo Budapesti Vásárközpontba.

Ganczer Gábor a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaság ma már elsősorban az innovációról és a technológiai fejlesztésekről szól; ezek eredményeit pedig a régióban immár évek óta itt mutatják be a legszélesebb spektrumban. A vezérigazgató a cég eredményeit ismertetve elmondta, a kimagasló tavalyi üzleti eredmény a gazdasági növekedéssel és a kiállítói kedv visszatérésével indokolható.

Az idei AGROmashEXPO újdonsága volt a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatóság által közösen működtetett gazdafórum-sátor. Ebben a kiállítás ideje alatt szakmai konferenciákon és fórumokon tájékoztatták a gazdákat a jogszabály-változásokról és pályázati lehetőségekről.

A kiállítás – köszönhetően a szakmai partnereknek: a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ), a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ), a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének (MEGOSZ) és a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamarának – bővelkedett szakmai programokban. A GOSZ szakmai napján például elhangzott, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt a mezőgazdasági beruházások értéke. Feldman Zsolt, a szaktárca agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára elmondta: 2010-ben ez 203 milliárd, míg 2014-ben már 315 milliárd forintot tett ki. Az agrár-külkereskedelem értéke szintén tükrözi az ágazatban végbement fejlődést, az utóbbi években 8 milliárd euró – csaknem 2400 milliárd forint körül – alakul – jelentette ki a helyettes államtitkár.

Nagy sikert aratott a kiállításon idén először bevezetett két napos jegy. Ganczer Gábor vezérigazgató elmondta, a kiállítás egyre növekvő méretei miatt vizsgálják annak a lehetőségét is, hogy a jövőben öt napig tartson a legnagyobb hazai agrár seregszemle.

A HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont következő programja február 18-21. között a FeHoVa és a Budapest Boat Show kiállítás lesz.

 

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: