Mennyi zsebpénze legyen a gyereknek?

Általános szabály nem létezik arra vonatkozóan, mikor „illik”, vagy „érdemes” egy gyermeknek saját bankszámlát nyitni, hiszen igen eltérőek a családok lehetőségei. A hazai bankok kínálatában már található olyan bankszámla, amelynek 7 éves gyermek lehet a tulajdonosa. Tehát legkorábban ennyi idősen kaphat egy gyermek bankszámlát és hozzá tartozó kártyát. Ebben az esetben természetesen nem csak a gyermek a számlatulajdonos, hanem a törvényes képviselőt, a szülőt is nyilvántartják.
A gyerekek számára létrehozott számlán szinte minden „felnőtt” tranzakció elvégezhető, így a gyerek sok mindenre megtanítható általa, a szülő pedig nyomon tudja követni a gyermek gazdálkodását. Igény szerint sms-t is kérhet minden egyes műveletről, igaz, az költséggel jár.
Papszt Kriszta pénzügyi tanácsadó szerint kizárólag akkor érdemes egy gyereknek rendszeresen zsebpénzt adni, ha már tud számolni.
– A zsebpénz kiváló nevelési eszköz, mert általa megtaníthatjuk a gyereknek a kiadások kezelését, a célkitűzést, a tervezést, a beosztást, és a megtakarítást. A „mennyit” kérdés az érdekes, mert ha keveset kap, akkor előfordulhat, nem lesz sikerélménye a gyűjtögetéssel, mert sokáig tart. Ha sokat kap, akkor pedig az ő léptékeihez képest nem lesz motivált a megtakarításra. Fokozatosan tanítsuk a gyereket a pénzkezelésre, pénzhasználatra. Kezdetben naponta kapjon x Ft-ot, aztán hetente, majd havonta.
A mentor fontosnak tartja, hogy ha egyszer elkezdünk pénzt adni a gyereknek, akkor onnantól rendszeresen és előre átgondolt terv szerint tegyük. Az semmiféleképpen sem jó, ha egyszer adunk, máskor nem.
– A zsebpénzt ne használjuk fegyelmezési eszköznek! Ne büntessünk a megvonásával, és ne jutalmazzunk plusz pénzzel se. Szigorú szabályokat kell felépítenünk, a gyereknek tudnia kell, mi az, amit magának kell megvennie, és mi az, amire nem költhet. Ha idő előtt elfogy a pénze, ne adjunk utánpótlást, viszont nyugodtan engedjük a gyermeket rossz döntést hozni.
KK

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: