Miért álmodunk?

„Az álom a szemetesládám”.  Az álmokkal kapcsolatos következő vizsgált témakör az egyik ismerősöm kijelentésén alapszik: „Az álom a szemetesládám.” Nagyon megtetszett ez az állítás és el is gondolkoztatott, ezért tartottam fontosnak mások véleményét is róla. Kérdőívemben azt vizsgáltam, hogy a három csoport tagjai közül kik értenek egyet, kik nem, és mindezt miért. Akik egyetértettek, legtöbbször ők sem bólintottak száz százalékosan az idézetre.Sokaknál szerepelt, hogy hasonlóan gondolkozik a kijelentés tartalmáról, de a megfogalmazáson változtatna. Többen nyilatkozták, hogy rendszerint azt álmodják meg, amiről nem akarnak tudomást venni a valóságban, vagy amit sosem szeretnének megtapasztalni (például tűzeset, szülők elvesztése, fogak kihullása). Kaptam több féle alternatívát az elnevezésre, úgy, mint: megtisztulás, életszínpad, lelki szemetesláda, rendszerező vagy feloldó eszköz.

Utóbbihoz egy példát is kapcsolt a közlő: elmondása szerint egy gyerekkori barátnőjével nagyon hirtelen és megmagyarázhatatlanul szakadt meg a kapcsolatuk, ezért megálmodta, hogy elköszönt tőle. Itt ismét felbukkan a tudati küszöb kérdése. Egyik adatközlőm ugyanis nem úgy válaszolt, hogy egyetért-e a kijelentéssel vagy nem, hanem megfogalmazta, hogy számára mit jelent: „Minden, ami történik velem vagy foglalkoztat, de nem tudom kiadni magamból vagy egyszerűen nem tudok arról, hogy ez engem érdekel, az este, lefekvéskor jön elő.” Tehát ezt újfent azzal magyarázhatjuk (mint korábban a jósálmoknál), hogy a napközben tudati küszöb alatt érkezett ingerek törnek elő álmunkban és foglalkoztatják a tudatalattinkat.

A nemmel felelők között a következő indoklások születtek: az érzelmileg negatív vagy pozitív irányba befolyásoló dolgok jönnek elő álmunkban; szemetesláda helyett inkább a vágy megtestesülése; a napi dolgok megemésztése; az életünket érintő apróságok gyűjtőhelye, de ettől még nem szemetes. A leghatározottabb válasz a következő volt: „A szemét fogalma azt jelenti, hogy teljesen haszontalan. Az én álmaimban mindig a fontos dolgok törnek felszínre, amikre megoldást keresek mind álmomban, mind ébren.”

Tehát elmondhatjuk, hogy az adatközlők több mint fele a kijelentés mellé állt.

Ilkei Zsófia

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: