Miért halnak korábban a férfiak?

Egy ma megszülető kisfiú várhatóan 73 évig, egy kislány pedig 80 évig fog élni Magyarországon. Miért halnak korábban a férfiak? Ennek minden okát nem ismerjük. Most megosztom néhány gondolatomat, amelyek a férfiak esendőségének a hátterében állhat.

A legfontosabb különbség egy férfi és egy nő között már a fogantatáskor eldől. A férfiaknak egy „Y” kromoszómájuk van egy „X” mellett. Ez azt is jelenti, hogy ha ezekben valamelyik gén hibás, akkor azt a hibát a másik nemi kromoszóma egészséges génje nem tudja „pótolni”. A genetikai hibák jobban sújtják a férfiakat.

A férfiak körében még mindig gyakoribb a dohányzás és a dohányzással kapcsolatos betegségek. Több férfi hal meg tüdőrákban és gégerákban, mint nő, bár a korábbi 5-szörös férfi „fölény” mára a kétszeresre csökkent.

A nők gyakrabban járnak szűrővizsgálatokra, a legtöbben évente elmennek egyszer nőgyógyászhoz, illetve 2-3 évente mammográfiára, a férfiak közül sokkal kevesebben járnak panaszmentesen, csak szűrési célból urológushoz prosztatavizsgálatra. Az időben felismert emlőrák, méhnyakrák, illetve prosztatarák gyógyítható – ha időben felismerik.

A férfiak körében gyakoribb az alkoholizmus, illetve a férfiak mentek korábban a háborúkba is.

A nem kötelező felnőttkori védőoltásokat (influenza, tüdőgyulladás, COVID) is gyakrabban kérik a nők, mint a férfiak. A nők gyakrabban járnak tüdőszűrésre is.

Rossz munkakörülmények között, pl. bánya, kohó, vegyi üzemek is több férfi dolgozik, mint nő. a több műszakban, éjszakai munkavégzés is rontja az életkilátásokat. Ilyen munkakörben sok férfi és sok nő is dolgozik, lásd folyamatos műszakban dolgozó termelő üzemek, éjjeli őr, egészségügy, tűzoltóság. Az így dolgozó férfiak és nők is korábban halnak, mint a nyugodtan alvó társaik.

A férfiak egészségét és önbecsülését rontja az életkorral csökkenő szexuális potenciál. A csökkenő tesztoszteronszint mellett csökken a nemi vágy, a nemi szervekben is kialakuló érszűkület, valamint beidegzési zavarok merevedési zavarhoz vezethetnek. A férfiak önbecsülése romlik, szoronganak, és már nem tudják ugyanazt nyújtani az ágyban, mint évtizedekkel ezelőtt.

Egy férfinak 65 éves koráig kell dolgoznia a nyugdíjig, egy nő 40 éves munkaviszony után akár 58 éves korában elmehet nyugdíjba. A 60 éves kor felett végzett munka lehet túlzottan megerőltető egy lestrapált, többszörösen beteg embernek, a kimerültség, illetve az, hogy nem tudja tartani a lépést a fiatalokkal további betegségek forrása lehet. Másoknál az időskori jóleső fizikai és szellemi munka a testi, a lelki és a szellemi frissesség megőrzésének a kulcsa lehet.

Kedves férfitársaim, vigyázzunk magunkra jobban, mozogjunk többet, étkezzünk és igyunk mértékletesebben, ne dohányozzunk, aludjunk esténként legalább 6-8 órát, járjunk el az egészségügyi szűrővizsgálatokra.

Ne irigykedjünk a hölgyekre, hanem tiszteljük őket, tanuljunk tőlük, és örüljünk annak, hogy jó eséllyel az életünk végéig elkísérnek minket.

dr. Mucsi János
tüdőgyógyász és belgyógyász szakorvos,
Erzsébet Gondozóház, Gödöllő

Oszd meg, hogy mások is értesülhessenek: